Brenneslevann var jokeren

Ville brenneslevann og gressdekke gi nok plantenæring til Beredskapshagen? Svaret er så langt, et ganske tydelig ja. Vi kan mest sannsynlig fullgjødsle en kjøkkenhage med det som kan samles av gress og brennesle fra veikanter, plen og utmark.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Verdifulle dråper

Urin fra egen kropp - som plantenæring - er verdifull, og er derfor stadig fremme som tema, både blant forskere og hobbydyrkere. I et beredskapshageperspektiv er bruk av gjødselkilden en gylden tanke å ta med seg inn i fremtiden.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Havets utømmelige gjødselkilde

Tang og tare er «havets muld som blir hagens gull», ble det en gang sagt. De overdådige mengdene tang og tareskog som løsnet og drev i land med høststormene, var en bunnløs gjødselkjeller og tilførsel av organisk materiale til kystbefolkningens ofte sandholdige, skrinne dyrkingsjord. For noen er den det enda - for mange kan den bli det igjen.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Høstkurs i Beredskapshagen

I september tilbyr vi to like kurs i og om Beredskapshagen her hos oss i Valdres. Målet med kurset er å gi en bred innføring i erfaringene fra sesongens drift av hagen, samt  høsting, lagring og forberedelse før vinteren. 

Read More
Gartner Anders Nordrum
Lin - landbasert Omega 3

Omega 3 er en viktig fettsyre - og for barn er det avgjørende for bl.a. hjernens utvikling. Hovedkilden til Omega 3 er fet fisk. I matknappe tider vil linfrø kunne bidra med å dekke mye av behovet. Derfor hadde vi forsøksfelt for lin sommeren 2015.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Kjøkkenhagen som matvareberedskap

Vi tror at alle kan lære nok om dyrking, høsting og lagring til å bidra med en betydelig egenproduksjon av grønnsaker - om vi skulle oppleve perioder med redusert mattilgang. Det vi trenger er kunnskap, en plen eller et annet jordstykke, en spade og frø.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Kålmøllsverming over hele landet 18 og 19 mai 2019

Med østlig vind fra Russland, Baltikum og Ukraina, mysset det plutselig. - En stund trodde vi alle kålvekster skulle bukke under. Nå kan det se ut som gjentagende sprøyting med grønnsåpevann er nok til å holde angrepet i sjakk - hos oss.  Filmsnutten vi legger ved, viser hvordan vi gjør det - nå er vi nysgjerrige på dine erfaringer.

Read More
Hvitløken med to avlinger

I disse dager høster vi førstegrøden av fengselshagens 12000 hvitløk på Slidreøya - fengselet ved foten av Jotunheimen. De vakre, velsmakende blomster-piruettene går til pesto, smørdamping - og langtidslagring. Noe går til fengselets kjøkken, noe til gourmet- restauranter og mye legges ut for salg på ærlighetens marked. Dette er første avlingen - om tre uker høster vi selve løken. 

Read More
Gartner Anders Nordrum
Kle på jorden

Jord er av natur alltid påkledd. Enten er den dekket av levende planter, dødt løv, mose eller steiner og greiner. Skader og åpne sår på overflaten, leges raskt av ugress, - slik finner jorden tilbake til normalen. Å la jord bli liggende åpen, svart og naken - uten dekke og over tid, er grunnleggende naturstridig. Derfor bør vi også prøve å dekke mest mulig av jorden i kjøkkenhagen.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Hagenær gjødsel og jordforbedring

Så lenge menneskene har dyrket, har vi vært opptatt av jordens innvirkning på plantenes trivsel. Jordas «kondisjon» er avgjørende for vekst og avling. I dag kan vi lett forbedre jord med torvstrø eller annen ferdiggjødslet og kalket vekstjord,  men på litt sikt må vi kanskje endre noe på denne bruken. Kanskje er det mulig at vi i gåavstand til hagen kan hente nesten all gjødsel og jordforbedring vi trenger?

Read More