Høstkurs om dyrking av beredskapshager ved hus og hytte

Alle kan vi lære å dyrke en produktiv beredskapshage på egen jord, med lokale gjødsel ressurser, i små og store hageflekker og helt uavhengig av om beliggenheten er ved sjøen, i byen, på landet, ved hytta i fjellet eller hvor det nå enn er i vårt langstrakte land. Det handler om noen enkle felles dyrkings prinsipper. Dette er rammen rundt høstkurset lørdag 13 september.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Beredskapshagekurs lørdag 3. mai 2025

Hvordan kan vi alle i en fremtidig kritisk situasjon, gjøre om plener, bed og andre dyrkbare arealer, til fruktbare kjøkkenhager - uten tilgang til åpne hagesentre, ferdige småplanter, gjødsel og sekkejord - bare med enkel kunnskap og det vi kan finne i trillebåravstand til hagen? Svarene på dette blir læringsmålene for dagskurset hos oss i Valdres 3 mai.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Dyrk din egen brune "ris"

Med sine helt nakne, glatte korn og høye næringsverdi er Svedjerug ypperlig egnet som egen-dyrket erstatning for upolert ris. Den er god, dersom du liker litt fyldigere smak og tyggemotstand, den er kortreist og den er særdeles god beredskap. Hardfør som den er og vekstvillig i heller karrig jord, kan den dyrkes over mye av landet i en kritisk situasjon - om du har en ekstra ledig jordflekk.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Kurs: Kjøkkenhagen i fjellet - der ingen skulle tro at noe kunne gro. 26 - 28 august -24

I frisk fjelluft, høyt hevet over både potettørråte og brunsnegler vokser det frem store, flotte og smakfulle avlinger rundt stadig flere hytter i den norske fjellheimen. Det var ikke så vanskelig, sier Marit og Jørn Utheim på Nythun der de nå på nesten 900 moh dyrker mye av det de serverer sine gjester i restauranten. Det var bare noen enkle grunnleggende prinsipper som måtte følges - resten ble et eventyr.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Er du glad i poteten?

EN BOKANMELDELSE. Leter du etter argumenter for potetens fortreffelighet, dens lange og spennende historie, hvordan den har vært med å forme samfunnet vi har fått, bruksområder, hvorfor den er så sunn (og ikke gjør deg feit), oppskrifter, dyrking, utfordringer den står over for, foredling av nye sorter og ikke minst hva den betyr for vår beredskap og matforsyningssikkerhet - ja, da bør du lese boken “Den fantastiske poteten - en kulturhistorie” av Marianne Berg.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Kanin. del 2. Kjøttproduksjon i bakhagen

Kjøttkanin-raser er sannsynligvis våre beste egnede husdyr til å utnytte og omdanne løv, gress og avfall fra kjøkkenhagen vi ellers ikke kan bruke direkte som menneskemat over til proteinrikt, lyst og sunt kjøtt. De siste århundrenes kriser og kriger i Europa har bekreftet kaninens avgjørende rolle for småhusholdninger, og vil sannsynligvis på nytt få en sentral rolle ved en eventuell fremtidig krise.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Dagskurs om Beredskapshager våren 2024

Alle plener, bed og ledige grøntområder kan med ganske enkle grep gjøres om til produktive kjøkkenhager med hjelp av grønnsakfrø, håndredskaper, gjødselressurser fra nærområdet og noen grunnleggende kunnskaper. Målet med et dagskurs, er å gi deg kunnskapene gjennom en praktisk, velprøvd og god innføring i hvordan du/dine kan få mest mulig ut av den hageflekken som er tilgjengelig. I år holder vi dagskurs både i Bergen (13 april), Valdres (4 og 11 mai) og i Trøndelag .

Read More
Gartner Anders Nordrum
Potetdyrking i "dynge" eller under halm og gressdekke

Poteter dyrkes på mange måter, men en trivselsfaktor ser ut til å gå igjen, og det er at planten trives ualminnelig godt under et dekke av gress, halm, kompost eller løv og kan der ofte gi avlinger langt utover det vi vanligvis får når vi dyrker rett i jorda. Disse erfaringene åpner opp for kreativitet og enkle, produktive dyrkingsmetoder med lokale ressurser for alle hager i et beredskapsperspektiv

Read More
Gartner Anders Nordrum