4 punkt for husstands-beredskap

Beredskap er mange ting og mye av det grunnleggende, dekkes heldigvis opp gjennom samfunnets egne institusjoner og beredskapsplaner. Samtidig viser all erfaring at en best mulig privat beredskap for egen husstand, er avgjørende når uhellet inntreffer og et samfunn møter større utfordringer enn det kollektivet er dimensjonert for. Her er 4 punkter alle husstander kan tenke igjennom og vurdere egen beredskap opp i mot.

79897645_974850246222770_6491844012796805120_n.jpg

1. DSBs anbefaling

Direktoratet for samfunn, sikkerhet og beredskap anbefaler alle husstander å ha mat, vann, alternative lyskilder, viktig medisin, førstehjelpsutstyr, noe å koke på, varme klær osv for minst tre dager. Dette er en god grunnpakke som med litt planlegging kan utvides til en lengre periode. Les den og gjør en vurdering av egen nå-situasjon. Å ruste opp og tilpasse et lager av hermetikk, sukker, tørre erter og bønner og en rulering på et større lager av havregryn og mel kan bidra til større trygghet og stabilitet over tid. Les mer om DSBs anbefaling her

2. Omsorgsberedskap

Mye handler om mental og moralsk beredskap. Mange av de gode fellestjenester vi har i vårt samfunn, baserer seg på energi i form av elektrisitet/dieselt som gir oss varme skoler, sykehus, gamlehjem, transport osv. Faller strøm og drivstoff ut, forandres forutsetningene for å kunne opprettholde felles tjenestetilbud. Mange grupper er spesielt sårbare pga sykdom, alder, svangerskap, funksjonsnedsettelse og andre ting som gjør at man på spesielle måter trenger at fellesskapet stiller opp. En større krise vil sannsynligvis innebære mer omsorg og medansvar for hverandre - både for de aller nærmeste, men også for de som står uten familie og nettverk. God omsorgsberedskap er derfor også å tenke gjennom hvordan vi kan samle, huse og stelle de vi skal hjelpe og se om det er ting som kan planlegges.

Er du eller dine nærmeste avhengige av medisiner, kan det være lurt å snakke med fastlegen om holdbarhet på medisiner og muligheten for å kunne ha et eget medisinlager som gir en noe større buffer.

Kan man som venner, nabolag eller bygd, snakke gjennom mulige scenarier, vil det også være lettere å fordele oppgaver ut fra profesjon og evner, om samfunnsinstitusjoner slik vi kjenner de, får problemer.

3. Salt og ved lager

Om strømmen går, kjøleskapet blir varmt og fryseren begynner å tine, er salt beste måten å konservere matvarene på. Ha tilgjengelig gode baljer/bøtter som kan brukes til nedsalting. Havsalt i 25 kg sekker kan kjøpes på Felleskjøpet. Prisen er omlag 130,- og saltet har uendelig holdbarhet.

Ved en langsiktig strømstans, vil husdyrhold i et moderne jordbruk eller havbruk, kunne bli vanskelig å opprettholde, særlig for store enheter. Om man kommer til et punkt der nødslakt blir nødvendig, er det viktig at flest mulig har mye salt, slik at kjøtt/fisk kan kjøpes og konserveres i større mengder på en trygg måte. Alternativt blir det kastet. Salt vil dessuten være avgjørende rundt prosesser som fermentering og hermetisering.

Sørg for at vedlageret i uthuset til en hver tid er fyllt opp. Tørr ved er en sikker energikilde til oppvarming og matlaging.

4. Plan for kjøkkenhage og egenproduksjon av mat

Kjennskap til hva som finnes av lokale tilgjengelige mat ressurser - som fisk, bær og spiselige vekster, kan mange steder utgjøre en stor ressurs, samtidig vil en krise ganske fort tære på slike lokale natur ressurser. En plan for hva som kan dyrkes opp av jord, hvordan det kan gjøres for hånd, ha god håndredskap og bygge opp et allsidig lager av nedfrosne grønnsakfrø er derfor en viktig del av en langsiktig beredskap.

En egen frisk og levende bestand av tørråte sterke potet-sorter som feks Sarpo Mira, sjalottløk, hvitløk, jordskokk og andre vegetativt formerte grønnsaker er lett å holde i live og kan raskt oppformeres om behovet oppstår.

Det samme gjelder en plan for oppbygging av lokal kaninproduksjon. Kanin er den mest effektive proteinprodusenten vi kan ha og kaniner kan i trange tider fores opp på en variert diet av lokale ressurser som løv, hageavfall og gress fra utkanter. Tenker du på muligheten for å skaffe deg kanin til kjøtt, skinn og ull, er det viktig å sette seg inn i lovverket rundt kaninhold og slakting. Ellers er medlemskap i norske og skandinaviske Facebook grupper, som fokuserer på kjøttkanin, en fin måte å bli kjent med miljøet, raser, lover og regler.

Beredskap på alle plan starter med bevisstgjøring hos deg og meg, om at samfunnet og livet kan være sårbart i gitte situasjoner. Det viktigste vi gjør, er å bygge opp under det trygge samfunnet som er - med myndighetenes beredskapsplan A i førersetet - og samtidig være oss bevisst at vi alle kan komme i en situasjon som krever mer av den enkelte og fellesskapet lokalt. Skulle det skje, er det godt at flest mulig har en gjennomtenkt plan B i baksetet.

Gartner Anders Nordrum