Holmarka parsellhage - glede, samhold og bratt læringskurve

Holmarka parsellhage i Molde er noe mer enn et dyrkingsfelleskap. Sakte har de gått vegen fra et enkelt ønske om å kunne dyrke litt av sine egne grønnsaker, til å bli et sted for læring, prøving, feiling, samarbeid, deling av avling og hyggelig samvær. Et sted for å kunne kjenne på noe helt grunnleggende viktig om både selvberging og samberging.

Den evige gleden i å gjøre noe sammen. Foto privat fra Holmarka

Ingen siles inn og ingen siles ut

Det gode livet og den gode beredskapen har det til felles at det alltid handler om å se hverandre. Selv om parsellhagen på Holmarka er alt for liten til å bety den store forskjellen mht til matvareberedskap, fungerer den som den beste “gatnerskolen” både for det de skal dyrke i jorda og det de dyrker seg i mellom - og begge deler kan forstørres opp ubegrenset dersom det engang skulle bli behov. Selv om det i dag ikke er plass til flere i den lille parsellhagen på Holmarka, er grunnholdningen at alle er velkommen - så lenge man vil delta, bidra, lære selv, lære bort og gjøre sitt for at det skal være et godt sted for alle. Her settes ingen betingelser verken til alder, kjønn eller konstellasjoner for øvrig, og alle kommer med sine ulike politiske ståsted, trosforankringer, filosofier og drømmer - for å dyrke grønnsaker og fellesskap.

Trives meitemarken, trives også plantene. Foto privat fra Holmarka

Et godt sted å være er et godt sted å lære

- lyder en av grunn-tesene i all god pedagogikk. Vi mennesker lærer aller best når vi føler oss trygge, inkludert, tørr å prøve og feile og ikke minst stille “dumme spørsmål”. Her ligger det geniale i Holmarka parsellhage - som i så mange andre parsellhager. For de er ikke et mesterskap i hvem som har rett eller hvem som kan mest, men de er et mesterskap i å bidra til et godt sted å være - for å få et godt sted å lære - av hverandre. Det betyr ikke at alt gjøres i fellesskap. Området er delt opp i parseller der hver enkelt har sin del, gjør ting på sin måte og kan jobbe med sitt, i sin “lille boble”. Samtidig følger de med på hverandres erfaringer og samarbeider om felles veksthus, jordbær-felt, urtebed og bytter litt på vanning og plenklipping. Slik skaper de gode rom for både egne individuelle prosjekter og fellesprosjekter.

Det er viktig å ha tid til en kopp kaffe og et kakestykke i skyggen av bjørka. Foto privat fra Holmarka

Dugnader for å rydde, spa opp nye dyrkingsarealer, hente møkk mm, er en del av pakka, men det er også grillfester på parsellen eller fellesmåltider hjemme hos noen - alt til sin tid.

Å lage nye dyrkingsarealer er ingen enmannsjobb. Foto privat fra Holmarka

Møkk er gull verdt. Foto privat fra Holmarka

Når det endelig står der å bugner, var det verdt alt strevet. Foto privat fra Holmarka.

Det er godt for jorda å alltid være dekket, enten det er i vekstsesongen med gressklipp, tang, saueull, kompost mm, eller som her med løv om høsten . Foto privat fra Holmarka

Smittsom dyrkings-glede

Som fødselshjelpere og mentorer har Randi og Tore selv vunnet sin kunnskap gjennom å lese, lære av andre og prøve og feile i egen hage. Og som aktive medlemmer av Molde hagelag har de selv blitt del av et stort og rikt læringsmiljø. I kjøkkenhagen tester de ut nye planteslag og dyrkingsmetoder, og gode og mindre gode erfaringer deles rundhåndet ut i både nabolag, familie, hagelag og ikke minst til parselldyrkere. Et godt eksempel er erfaringene med mange års dyrking av hvitløk. Den hviterussiske sorten fra munken Vladimir Vladlik, som nå går under navnet “Valdres”, viste seg også å fungere godt i Molde, og har fra Tore og Randis hage spredd seg til stadig nye kjøkkenhager i distriktet, slik også til Holmarka parsellhage.

Tore og barnebarnet Andrine høster hvitløk i hagen. Foto Privat

De viktige mentorene

For mentorer vil ofte være viktige - særlig i en startfase. Maria Fosseide - en av parselldyrkerene - sier at Randi og Tore som mentorer både er det samlende punkt som de kan spørre til råds og som uoppfordret kommer med tips og triks og bidrar med sine egne erfaringer gjort gjennom mange år med dyrking. Dessuten, sier hun; bidrar de med stiklinger, frø og løk de er fornøyde med og de deltar og veileder når det er fellesdugnader. De har også invitert alle hjem flere ganger til møter og middag. Det har vært superkoselig sier Maria, som synes at det sosiale er en veldig stor og viktig del av det å være med i Parsellen. Så kommer den gode bonusen: “Jeg sykler forbi parsellen til og fra jobb og det er verdens beste følelse å stoppe innom parsellen og fylle sykkelkorga med egendyrkede råvarer til dagens middag!”

Randi og Tore Sandvik er takknemlige mentorer for Holmarka parsellhage.

Tove Sylthe, en annen parselldyrker, påpeker også det sosiale som viktig: “Jeg har blitt kjent med mange flotte folk. Vi diskuterer, utveksler erfaringer og planlegger hvordan vi vill ha det på parsellen. Vi er personer med noe og ingen erfaring, og så er vi så heldige som har Randi og Tore som mentorer. To flotte personer som sitter med mange erfaringer som de deler med oss. Verdien av å være med i parsellgjengen oppsummerer Tove med: “Glede-læring-nysgjerrighet og samarbeid”. En opplevelse hun nok deler med mange som har vært så heldige å få bli del av en parsellhage.

Andrine med hvitløk fra bestemor og bestefars hage. Foto privat

Lag gode fellesregler før dere starter

Det må legges til at parsellhager er som alle andre menneskelige fellesskap - de fungerer ikke uten felles spilleregler. Ønsker du å bidra til å starte en parsellhage, så spør noen som har gjort det før dere og vær enige før dere begynner. Gode spilleregler kan gjøre parsellhagelivet til en fantastisk opplevelse, men motsatt kan det bli et mareritt.

Hvitløk i Holmarka parsellhage. Foto Privat

Ordet “vi” i kongens nyttårstale 2023

Uten å legge for mye i munnen på Kong Harald, tror vi det må sies at han i stor grad “viet” årets nyttårstale til ordet vi, med et sterkt ønske om å minne oss alle på betydningen. Dette med hva hver enkelt av oss - og sammen - kan utrette og bety for hverandre, som igjen gjør både den enkelte og samfunnet tryggere, bedre og sterkere. For det er i det gode fellesskapet vi henter selvtillit, styrke og får bekreftet vår verdighet - noe som igjen gjør oss oppreist og mer robuste som enkeltmennesker og samfunn. Og som han sier mot slutten av talen: ”Norges beredskap er når det kommer til stykket, summen av den enkeltes motstandskraft. Denne positive kraften bygger vi på hele tiden - gjennom å stille opp for hverandre i troen på at det finnes et felles beste.”. Uavhengig av hvordan den enkelte måtte se på kongehuset i et moderne demokratisk samfunn, så er denne talen mettet av forstandige og kloke ord fra en livserfaren mann og vel verd å lytte til. Her finner du lenken til hele talen: H.M. Kongens nyttårstale – NRK

Alle gode felleskap bidrar på på sin forunderlige måte til god beredskap for å møte både livets og samfunnets utfordringer - enten det rakner rundt oss eller det rakner inni oss, så trenger vi hverandre.

Det sosiale er en viktig del av det å dyrke i parsellhage, Foto Privat fra Holmarka

Gresset på fellesarealene må også klippes og gir samtidig godt jorddekke i dyrkingskarmene. Foto privat fra Holmarka

Felles drivhus med felles tomater og agurker. Foto privat fra Holmarka

Vi tror på parsellhagene som en viktig del av småhagebruket

Det er i dag en stadig voksende interesse for dyrking av nyttevekster i Norge, større enn den vi ser i form av aktive kjøkkenhager. Ofte stoppes mine og dine planer om å dyrke egne poteter og grønnsaker av at vi mangler et sted å ha hagen, eller vi vet kanskje ikke hvordan det kan gjøres og hvem vi kan spørre om råd. Er du en av de, så sjekk med det lokale Hagelaget om de vet om parsellhager i området, om det er noen som kan mye om grønnsakdyrking eller om det kan være interesse for å starte opp en parsellhage. Bli gjerne også en del av et større “vi” gjennom feks et lokalt Hagelag, Norsk permakulturforening eller meld deg inn i en organisasjon som feks KVANN (Kunskap og vern av norske nytteplanter). Dyrking gir glede, felleskap og viktige kunnskaper og erfaringer vi kanskje vil trenge en gang i fremtiden.

Vår opplevelse er at alle kan lære seg å dyrke grønnsaker og å få gode avlinger, det gjelder bare å finne en god arena å gjøre det på - kanskje parsellhage er ditt sted å begynne?

Parsellhager kan være store som her på Holmlia i Oslo, eller ganske små som på Holmarka i Molde. Ofte fungerer de godt som møtested for mennesker fra ulike kulturer. Foto: Rune Thomas Nordrum

Ønsker du å høre mer om hvordan de kom i gang i Molde, kan du kontakte Randi Sæter Sandvik og Tore Sandvik på e-post frusandvik@gmail.com

Vil du lære mer om dyrking?

Det finnes en mengde gode lærebøker på biblioteket og mange gode kurs og kursholdere. Hos oss i Datsja finner du denne etterjulsvinteren:

Hyttehagekurset 22 og 23 januar 2024 Hyttehagen i fjellet - vinterkurs 22 - 23 januar 2024 — Datsja

Vinterkurs i beredskapshagen 27 januar 2024 Vinterkurs i beredskapshagen 27 januar 2024. Et helt dyrkingsår fra A til Å — Datsja


Gartner Anders Nordrum