Kjøkkenhager på stø kurs mot den norske fjellheimen

Kjøkkenhagen i fjellet byr på kortreist gourmetmat, dyrkingsglede og matberedskap - høyt hevet over brunsnegler, skadeinsekter og soppsykdommer. 4 til 6 september blir det kurs på Nythun for de som vil lage seg kjøkkenhage på hytta i fjellet.

Gammelt nytt

Å dyrke kjøkkenhage i fjellet er ikke noe nytt. Det har bare sakte smuldret bort sammen med stølsdrift/seterdrift og det aktive utmarkslivet som preget den norske fjellheimen til langt ut på 1960 tallet. Men fortsatt står rabarbra og gressløk igjen og minner oss om en svunnen tid sammen med en og annen ripsbusk, for en gang var det annerledes. Livet i fjellet fra midten av juni til midt i september utgjorde 1/4 av året, og gav mang en budeie tid til andre sysler enn bare dyrestell. For mange var den lille kjøkkenhagen ved selet, både en kjærkommen hobby og en kilde til rabarbrasuppe, gressløk til ørret - middagene og litt poteter de siste ukene før folk og fe igjen flyttet ned i bygda. Min egen svigermor Kjellaug, dyrket også litt salat som ble servert med dressing av fløte og rømme mm. og bidro til litt ekstra trivsel rundt middagsbordet.

Kunnskap som overlevde

På fjellgårdene som ofte lå like høyt som støls- og setervangene, dyrket de sine poteter og grønnsaker på vanlig vis. Her var sesongen kort og intens. Men med riktige sorter, lun plassering og godt stell, gav selv potetåkeren avling på tross av en frostnatt eller to. Det skjedde selvfølgelig at nattefrosten kunne bli for hard og avlingen utebli, men som oftest gikk det greit.

Gerd Aasberg driver i dag sammen med mannen Emil, sin slektsgård i Dagali 900 moh. Her har både de og hennes foreldre alltid dyrket poteter og hatt grønnsakshage. For Gerd har kjøkkenhagen med bla urter, blitt en del av næringsgrunnlaget for gårdsdriften.

Gerd Aasberg har alltid dyrket sine poteter og grønnsaker på 900 moh

Alle kan

Det er denne rike dyrkingsarven fra den norske fjellheimen vi bygger på når vi denne høsten velger å sette et ekstra fokus på hyttehagen til fjells. For fjellet er ikke først og fremst en hindring, men en unik og rik mulighet for å dyrke lokalt, økologisk og smaksrikt. Fjelldyrking har sine utfordringer, men de lar seg løse og man unngår tross alt de fleste utfordringer en hage i lavlandet kan by på.

Ole Haakon Opperud har deler av sin kjøkkenhage inn mot en stor stein på hytta 900 moh ved Flydammen i Valdres.

Hyttehage kurset 4. til 6. september -2023

Les mer her:

https://www.datsja.no/blogg/2023/7/15/kurs-for-hyttehage-dyrkere-p-fjellet-4-til-6-september

Vertskapet på Nythun har de siste 4 årene sprengt noen grenser for hva de trodde var mulig.

Høstkurs i Beredskapshagen

For oss i Datsja betyr det at vi prioriteter hyttehagekurset denne høsten og sannsynligvis dropper vårt tradisjonelle kurs om Høst i beredskapshagen her i Valdres, men hos Bybonden i Bergen holder vi dagskurs 16 september som du kan melde deg på her: https://app.checkin.no/event/58305. Det blir også flere kurs og foredrag i høst og frem mot jul, og vi skal prøve å lage en oppdatert reiserute og legge den her på bloggen og fortløpende oppdatere på Datsjas Facebook side.

Boken om beredskapshagen

Sommeren 2020 ble vi utfordret av Manuskript forlag til å skrive boken: Beredskapshagen - slik får du mat ut av plenen. Boken kom ut våren 2021, solgte bra, men overrasket oss med plutselig å havne inn på bestselgerlista våren 2022 og er nå solgt i nærmere 6000 eksemplarer. Boka er en innføring i hvordan du kan gjøre om plenen til en fruktbar kjøkkenhage ved bruk av håndmakt og lokale ressurser. Du finner den hos de fleste nettbokhandlere og biblioteker eller du kan bestille den signert fra oss på post@datsja.no Les mer om boken her: https://www.datsja.no/blogg/2021/2/20/hva-gjr-du-hvis-norge-rammes-av-en-matvarekrise

Beredskapsfrø

Godt spiredyktig frø er helt avgjørende om vi en gang skulle komme i en situasjon der vi må dyrke mer av vår egen mat. Alle kan lett lagre sitt eget frølager i fryseboksen med frø vi kjøper i hagesenteret, gjennom en nettbutikk eller ved å bli med i KVANNs nettverk. Men mange synes det å bygge et slikt lager er for komplisert, derfor begynte vi i Datsja for 7 år siden å pakke ferdige frøpakker for nedfrysing og langtidslagring. Ønsker du en slik frøpakke fra oss, kan du bestille på post@datsja.no . Les mer om den her: https://www.datsja.no/beredskapshagen


Gartner Anders Nordrum