Grønnkålhøsting i -25 C

Den siste tiden har vi høstet grønnkål i hagen. Neddynget i snø og bitende kuldegrader, står den frisk og grønn der den avsluttet veksten i fjor høst. 

Barbro høster grønnkål til middag i -25 C.

Barbro høster grønnkål til middag i -25 C.

Kulden fjerner den skarpe smaken og gjør vinterhøstet grønnkål bedre og mildere på smak. Selv bruker vi den både som smørdampet, til suppe, chips og i gryteretter. 

I dag er det godt dokumentert at grønnkål er en ualminnelig verdifull grønnsak. Men dette er faktisk gammelt nytt. I 1942, skriver Lars Underland i sin bok "Grønnsaksdyrking" at:

«Grønnkål er mer næringsrik og vitaminrik enn noen annen kål» og «hos oss er han alt for lite brukt i høve til detnæringsverdet han har. Han er hardfør og kan dyrkast over heile landet». Og Sverre Østlie følger i en av sine bøker samme år opp med å si ; «den er mer nøysom enn annen kål, og da den også holder seg frisk en tid utover vinteren på voksestedet …»

Muligheten for å «lagre» den ute i hagen, gjør den interessant som grønnsak i et selvbergingsperspektiv. Den største utfordringen er nok å holde hjortedyr og hare unna.

Gartner Anders Nordrum