Gjenbruk uten pant

Kombinasjonen av tidligkål/salat med lave temperaturer, vind og til slutt et angrep av iberiaskogsnegler, frister ikke til den store satsingen på å plante. Da kan kanskje dette bildet gi deg motet tilbake.

Mange av dere har sikkert både sett og prøvd mikroveksthus av gamle plastflasker, men jeg tar det med for alle som ikke kjenner trikset. 

Første gangen jeg selv så det, var på disse vårbildene fra en russisk datsja. For meg var det en fantastisk aha-opplevelse da en av våre døtre mailet bildene over for 4 år siden. Jeg har sett mange spennende «mikroveksthus» løsninger av glassboller og norgesglass som er veltet over plantene eller plasttuneller og diverse hagesenterprodukter, men denne ble virkelig ny for meg. Noen vil kanskje si at det var lovlig sent for en gartner gjennom 30 år å oppdage denne metoden først nå, men husk det er nettop derfor jeg driver denne bloggen. 

Et Kinderegg for tidliggrønnsaker

Og ideen er genial. Tenk noe så smart og billig som brukte plastflasker, som man skjærer bunnen av, trer utenpå hver plante og skrur godt ned i jorda? 

Den verner mot vind, hever dagtemperatur og beskytter noe mot frost, hindrer unødig stort vanntap fra blader og jord, beskytter mot innsekter og snegler, har egen avskrubar lufte- og vanningsluke på toppen OG den kan brukes igjen og igjen og igjen. Nærmere en billig og komplett løsning kommer jeg ikke.