Agurk + gresskar. Transplantasjon i vinduskarmen.

Du kan pode! Noe av det enkleste du kan starte med, er å pode agurker på gresskar. For det første er det enkelt, du trenger ikke avansert utstyr. For det andre gir det deg både friskere, sterkere og mer produktive agurkplanter.

Agurkplanter som råtner

De fleste av oss som har prøvd oss på agurk dyrking, har også opplevd at enkelte planter på uforklarlig vis bare begynner å visne. Når vi så drar opp planten, ser vi at roten har råtnet. Det generelle tipset er å ikke vanne inntil rothalsen, men det kan være vanskelig å følge opp. Løsningen på dette er over store deler av verden at både agurker, vannmeloner osv podes på gresskarrot, som har en ualminnelig sterk og motstandsdyktig rot.

Litt historie

Vi vet ikke med sikkerhet når mennesket begynte å transplantere vev fra en plante til en annen, altså det vi kaller poding, - men vi vet det skjedde lenge før vår tidsregning begynner. Når Paulus i Det nye testamentet bruker bildet om «å bli podet inn i Kristus», tar han utgangspunkt i datidens allmennkunnskap. Det er vanlig å anta at poding først ble utviklet som metode et sted i Sentralasia og sakte spredde seg derfra. I dag er poding en «industri» for både å «kopiere» kloner av feks epletrær og sitrusfrukter, og for å gi sterkere røtter til feks agurk og vannmeloner. Forskning viser at agurk ofte har mye igjen for å vokse på en gresskarrot.  

Hvorfor?

Hvorfor i all verden drev mennesker med transplantasjon og finkirurgi på planter, mens de enda bodde i hytter med jordgulv, - og hvordan kom de på det?

Mest sannsynlig så de som begynte med poding at planter som kom i klem mot hverandre i naturen, av og til også grodde sammen og ble til en plante. Ved så å etterligne naturen og transplantere greiner av trær som ga god frukt over til andre små trær av samme art/slekt, kunne de «kopiere» det gode treet og få mange. Ja faktisk ubegrenset mange - feks kommer alle de harde og sprø Granny Smith eplene som produseres i hele verden, opprinnelig fra et og samme frø. Poding er egentlig bare en litt avansert form for kloning av planter som gir for stor variasjon når de lages fra frø og samtidig er vanskelige å stikklingsformere eller dele.

Men ikke nok med det...

Etterhvert som tiden har gått, har vi mennesker funnet ut at roten vi poder inn på, også kan ha spesielle evner. Dette kan være mange ulike egenskaper. Men når vi poder agurk på gresskar, er det først og fremst gresskarets kraftige rot som gir agurken kraftigere vekst- i forhold til om den vokste på egen rot. Gresskarøttene er også mye sterkere mot de fleste jordboende sykdommer. Samtidig tåler gresskarrota å vokse i en ganske uomdannet og kraftig komposthaug.

Enkelt

Tar du deg en titt på Youtube-videoer fra Asia ser du at poding på gresskarrot gjøres med enkle redskaper, og med forbausende lite fokus på renslighet under prosessen. Jeg har selv terpet og terpet på renslighet under poding med elevene mine gjennom alle år, men når jeg ser mange av filmene som er lagt ut, virker det meste veldig lettvint.

Selve prosessen slik vi har gjort den, er på billedserien under, men ta en titt innom mange gode filmer på nettet.

Mye kan enkelt grønnpodes

Gjennom årene har jeg lekt mye med grønnpoding, - det meste bare for moroskyld. Tomat på potet, petunia på tobakk, eføy på fatshedera osv. Ellers er det også enkelt å pode chilli på paprika. Det meste av dette er bare for moro og pryd, men det er god trening for den som vil øve seg. I «Beredskapshagen» har vi lagt inn både agurk- og squash-frø. Squash er også en robust og god rot for agurker, om det skulle bli behov for det.