Aske + Sol = Rask snøsmelting i hagen

Er det fortsatt mye snø i hagen? Dette har alltid vært en utfordring for de som er avhengig av avlingen, de som teller vekstdøgn og ser høsten nærme seg i det fjerne. Til alle tider har bønder og hagebrukere vist ett godt råd for raskere snøsmelting.

Tre dager med sol og pluss grader gir flekken med aske et formidabelt forsprang på våren.

Tre dager med sol og pluss grader gir flekken med aske et formidabelt forsprang på våren.

Derfor smelter snøen så sakte

Grunnen til at sola ikke bidrar mer nå, er at den hvite snøen reflekterer mesteparten av strålingen. Dette problemet løses enkelt ved å gjøre snøen mørkere, for eksempel ved å strø aske på den - slik bøndene har gjort til alle tider (Store norske leksikon), alternativt kan vi strø på sand eller jord på. Bare det er mørkt og ikke skader jord eller planter, så er det greit.

Første dag. Asken ble spredd ut om morgenen.

Første dag. Asken ble spredd ut om morgenen.

Kort fortalt, er det slik at når vanndamp i lufta kondenseres til vann på snøen frigjøres varme, som fører til snøsmelting. Ser du på bildene fra tre dager med aske på snøen, ser du effekten godt.

Andre dag på kvelden. Smeltingen er godt i gang

Andre dag på kvelden. Smeltingen er godt i gang

Smelter og gjødsler

At asken er mer enn et snø-smeltemiddel er også gammelt nytt: "Ren Træaske er meget rig paa Kali og Kalk og inneholder ogsaa adskillig fossforsyre" skriver Erik Lindgren i sin "Havebog" fra 1903. Men i praksis er aske fra trær mer sammensatt en dette og inneholder faktisk de aller fleste mineralene trærne trengte og tok opp i seg fra jorda mens de vokste - de samme mineralene våre grønnsaker og nyttevekster trenger for å utvikle seg godt. Det betyr at ren treaske er bra å strø ut i hagen i moderate mengder. Husk bare å holde ovnen fri for annet enn rent trevirke.

Tredje dag og snøsmeltingen er stor på den lille flekken.

Tredje dag og snøsmeltingen er stor på den lille flekken.

Gartner Anders Nordrum