Hjelp han å finne gamle lokale, herdige aspargesplanter

Har du asparges eller andre flerårige nyttevekster i aldersgruppen 50+ som trives i det området du bor i - litt inn, opp eller nord i landet? I tilfelle ønsker Stephen Barstow i KVANN og Genressurssenteret kontakt for å registrere dem.

Stephen Barstow er på en ustanselig jakt etter nyttevekster som viser seg egnet for ulike klimasoner. Her fra hvitløksfelt 940 moh i Valdres

Stephen Barstow er på en ustanselig jakt etter nyttevekster som viser seg egnet for ulike klimasoner. Her fra hvitløksfelt 940 moh i Valdres

En dugnad for asparges til hele landet

Etter forrige helgs innlegg om «Aspargeshagen i Gudbrandsdalen», kom det flere henvendelser fra lesere med aspargeserfaringer - både i innlandet og i nord. I den anledning forteller den tidligere havforskeren og kjente nyttevekstsamleren Stephen Barstow i KVANN (Kunnskap og Vern Av Nytteplanter / Norge/Norwegian Seed Savers), at de sammen med Genressurssenteret har gående «et flerårig prosjekt på innsamling og dokumentasjon av gamle asparges i Norge», og ønsker tips om asparges (men også andre flerårige nyttevekster) som er minst 50 år gammel! Prosjektet er støttet av Landbruksdirektoratet.

Dette er en viktig dugnad for å få frem og spre herdige lokale bestander av asparges, både nå, for etterslektene og inn i en ukjent fremtid der lokale nyttevekster kan få betydning. Dine planter kan vise seg å være nyttige å ta med videre til nye generasjoner.

Gamle aspargesplanter er ikke alltid like lette å se før man starter gressklipperen om våren. Stikk noen pinner rundt der de vokser, så klarer de seg lengre i konkurranse med andre vekster.

Gamle aspargesplanter er ikke alltid like lette å se før man starter gressklipperen om våren. Stikk noen pinner rundt der de vokser, så klarer de seg lengre i konkurranse med andre vekster.

Dette vil han vite

Hvor er det (adresse), høyde over havet, hva slags jord vokser de i, hvor gammel tror du de er, hvor mener du de kommer fra, får noen av plantene modne røde bær, blir de gjødslet (i tilfelle med hva), kjenner du andre i området som har asparges, har du sett vinterskader eller andre ting du tror kan ha betydning? 

Modne røde bær/frøstander på hunnplantene er et godt tegn.

Modne røde bær/frøstander på hunnplantene er et godt tegn.

Kontakt

Du kan skrive til Stephen Barstow på 

sbarstow2@gmail.com eller søke han opp på FB og sende han en PM.

Tanken bak

For å se det Stephen Barstow og hans nettverk gjør inn i et større perspektiv, tar vi med dette sitatet fra et tidligere intervju:

«I KVANN har jeg foreslått at vi oppretter det jeg foreløpig kaller «Vegetable sanctuaries / grønnsaks-reservater». Dette blir egentlig beredskapshager som vi ønsker å etablere over hele landet, kanskje i forbindelse med andelsbruk / prestegårdshagene. Det blir demonstrasjonshager for å vise frem mangfold av grønnsaker som kan dyrkes i forskjellige landsdeler, både ettårige og flerårige grønnsaker. Første hagen blir forhåpentligvis i Hurdal Prestegårdshagen, og jeg jobber også med Ranheim Andelsbruk (Trondheim) hvor det etableres i år en spiselig verdenshage.

Av flerårige vekster anbefaler jeg: diverse Allium (nutans, cernuum, fistulosum, victorialis osv.), asparges, udo (Aralia cordata), Hablitzia, Hosta, Malva osv.  Vi ønsker spesielt å satse på Nord Norge og fjellbygdene hvor vi, som dere i Datsja, mener det er et stort potensiale for flerårig grønnsaksdyrking i fremtiden!» 

Derfor er det viktig å ta vare på lokale tilpassede nyttevekster.

Skal mange få glede av å høste fersk asparges på sikt, er det beste utgangspunktet frø fra lokale bestander. Fra aspargeshage i Gudbrandsdalen.

Skal mange få glede av å høste fersk asparges på sikt, er det beste utgangspunktet frø fra lokale bestander. Fra aspargeshage i Gudbrandsdalen.

Er du interessert i mangfold og bevaring av nyttevekster?

KVANN er en forening knyttet til den globale Seed savers bevegelsen. Her står insamling, registrering, bevaring og deling av frø og plantemateriale sentralt i arbeidet. Det kreves ingen faglige forutsetninger for å være med. Les mer på http://www.norwegianseedsavers.no eller se deres fb side https://www.facebook.com/groups/norwegianseedsavers/

Begge kurs om Vår i Beredskapshagen er nå fulle 

Gartner Anders Nordrum