Hard jordskorpe, spiring og gjenbruk av hvit plast

Når dagene er varme og jorda tørker, opplever mange at jordskorpen blir for hard til at spirene trenger gjennom. Spiringen blir dårlig eller uteblir og sesongen kan bli ødelagt. Et enkelt og virksomt grep, er å dekke jorden med rester av hvit plast.

Det kan se litt voldsomt ut med all plasten, men det fungerer godt, og den kan brukes år etter år

Det kan se litt voldsomt ut med all plasten, men det fungerer godt, og den kan brukes år etter år

Skorpedanning

Jord er skapt for å leve under et dekke med levende planter eller dødt organisk materiale. Når jord blir liggende naken - slik den blir etter at vi har sådd - vil perioder med tørke føre til at jordoverflaten danner en skorpe. Til vanlig er ikke dette verre enn at vi kan løse det med jevn vanning, men når sol, varme og vind holder det gående uke etter uke, blir det vanskelig å holde overflaten myk. Naturlig nok er leire og silt de jordartene som danner hardest skorpe men problemet kan oppstå på alle jordarter.

Skorpe på visse jordtyper kan bli hard og ugjennomtrengelig

Skorpe på visse jordtyper kan bli hard og ugjennomtrengelig

Gi jorden det den vil ha

Det beste vi kan gjøre, er å dekke jorden i denne prosessen. Det går fint med et lag plenklipp, men du må da følge med å trekke gresset til side når spiringen begynner. Sikrest er det å dekke jorden med hvit plast.

Gulrot spirer jevnt og godt under hvit plast

Gulrot spirer jevnt og godt under hvit plast

Selv bruker vi brukt materialplast fra en byggevare butikk, men hvite bæreposer fungerer like godt - og det beste er at disse kan vaskes og brukes på nytt år etter år, før de leveres til resirkulering. Klar plast blir lett for varmt alene, men med fiberduk over, går det greit.

Rødbeter på vei opp

Rødbeter på vei opp

Avdukingen

En dag må plasten av og overgangen kan da bli stor - av og til for stor - med påfølgende sviskader. Ta plasten av i regn, om kvelden eller sett en spreder på og vann ofte de første dagene. et godt råd er derfor å spare på gode hvite plaststykker - man vet aldri når de kan komme til nytte.