Boken om beredskapshagen

Våren 2020 fikk vi alle en påminnelse om hvor fort og uventet en krise kan dukke opp i et ellers velfungerende og moderne samfunn. Sommeren 2020 ble vi utfordret til å skrive boken “Beredskapshagen. Slik får du mat ut av plenen”. Før påske er boken klar for markedet. En annerledes hagebok til nytte, ettertanke og debatt.

nordrum_beredskapshagen_forside.jpg

Det uventede

Koronakrisen har ført til inngripende endringer i samfunnet. Heldigvis stoppet ikke matforsyningen opp denne gangen, men skulle det skje en gang I fremtiden, har du mulighet til å skaffe deg et ekstra spiskammers ved å gjøre om plenen – terrassen eller hyttehagen – til en kjøkkenhage. Dette er kunnskap generasjonene før oss hadde, men som i stor grad har gått i glemmeboken hos oss.

Beredskaphagen viser deg, trinn for trinn, hvordan du kan gjøre dette. Boken tar utgangspunkt i at du har lite dyrkingserfaring og minimalt med hageredskaper, og den presenterer enkle og velprøvde dyrkings­teknikker, lagrings og konserverings metoder og måter å lage eget frø på. Velprøvde metoder som kan fungere i en krisesituasjon dersom vi hjelper hverandre. I grove trekk presenteres også Norges matsikkerhet og matvareberedskap, samt den sovjetisk­russiske datsjakulturen som er vår inspirasjonskilde og et eksempel fra virkeligheten på hva en kjøkkenhage kan bety i vanskelige tider.

Mange bekker små

God matvareberedskap kommer som følge av en mest mulig tilitsfull, tett og nær sammhandling mellom myndigheter, organisasjoner, institusjoner, lokalmiljø, næringsliv, husstander, deg og meg. Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe. For oss er dette den bærende tanken både i Datsjas arbeid generelt og i boken spesielt.

I boken peker vi også på noen av de mange viktige aktørene du vil kunne dra nytte av med tanke på å skaffe deg frø, plantemateriale og videre dyrkingskunnskap.

Forfatterne

Boken er skrevet som et samarbeidsprosjekt mellom oss i Datsja, Anders og Barbro, og vår eldste datter Maria. Anders og Barbro har forklart, mens Maria som er nybegynner i gartnerfaget, har spurt og gravd og ført det meste i pennen. Slik har vi forsøkt å møte deg som leser. Vi antar at mange av dere lurer på de samme tingene som Maria. Anders er gartner og tidligere gartnerfaglærer. Maria har doktorgrad i russisk språk og har bodd fem år i Russland. Forord er skrevet av fylkesberedskapssjef i Vestfold og Telemark Jan Helge Kaiser. Vi har også hatt en rekke andre anerkjente fagpersoner med oss underveis.

Forlaget

Manuskript Forlag ble etablert I 2020 av den rutinerte forlagsgrunderen Øyvind Hagen som tidligere har etablert og drevet både Ex Libris Forlag, Allehånde og Bazar Forlag. Bazar hadde avdelinger i Norge, Sverige, Finland og Danmark. I Norge utga Bazar en rekke internasjonale bestselgere, og hadde forfattere som bl.a. Dan Brown, Paulo Coelho, Tatiana de Rosnay, Cecelia Ahern, Terry Hayes, Ildefonso Falcones, Yuval Noah Harari og Maria Kondo på sin liste. Ambisjonen til Manuskript forlag er å utgi informative, nyttige og tankevekkende bøker som kan gi ny innsikt.

Med denne ambisjonen I bunn, faller utgivelsen av Beredskapshagen naturlig inn.

Kjøp eller lån

Boken er på 217 sider , er rikt illustrert og innbundet.

Bokhandel: Den er planlagt ut i bokhandel før påske og prisen blir 399-.

Postordre: Du kan bestille boken på nett Pris 349,- pluss porto både på Adlibris https://www.adlibris.com/no/bok/beredskapshagen-9788293818069. og på Norli: https://www.norli.no/beredskapshagen

Biblioteket: Ønsker du å låne boken, kan du høre med ditt lokale bibliotek om de kan ta den inn for deg.

Fra oss: Det vil også være mulig å kjøpe boken gjennom Datsja for 350,-, pluss porto. Ønsker du det, så ta kontakt på post@datsja.no, så setter vi deg opp på liste. Opplaget er på 3000 eksemplarer.

Gartner Anders Nordrum