Høstkurs om dyrking av beredskapshager ved hus og hytte
Alle kan vi lære å dyrke en produktiv beredskapshage på egen jord, med lokale gjødselressurser, på små og store hageflekker og helt uavhengig av om hagen ligger nær sjøen, i byen, på landet eller ved hytta i fjellet. Og, det er nå på høsten vi kan se hva en sommer har gitt, hvordan grøden kan lagres og hvordan neste vår kan planlegges og forberedes på en best mulig måte. Dette er de overordnede læringsmålene lørdag 13 september 2025 her hos oss i Valdres
Lang læring
Gjennom 10 år har Barbro og jeg lært, prøvd, feilet, lykkes og videreformidlet de helt enkle prinsippene vi trenger for å kunne dyrke mye mat på små areal og hvordan store deler av avlingen kan lagres i den samme hagen gjennom vinteren.
Etter 10 år med bare gress og egen husholdningskompost som gjødsel og jordforbedring gir vår 200m2 store kjøkkenhage like gode avlinger.
Som gartner og mangeårig gartner lærer ved Gjennestad gartnerskole i Vestfold, trodde jeg at jeg kjente de viktigste tilnærmingene til en vellykket grønnsakdyrking - helt til vi i 2010 og 2015 besøkte russiske Datsjaer og måtte erkjenne at noen av disse helt vanlige hageeierne i øst, satt på nøkkelkunnskap til hvordan man kan fortsette å dyrke selv om ingen hagesentre er åpne, ingen kunstgjødsel eller husdyrgjødsel er tilgjengelig og allikevel få stabile og gode avlinger basert på lokale ressurser. Kunnskaper og ferdigheter vi kan bekrefte fungerer godt, kan læres av alle og som vil bli avgjørende viktige om vi som land og folk en gang stilles overfor en utfordrende matvaresituasjon.
En kjøkkenhage gir ikke bare mat, men læring, glede og fellesskap.
Vi pleier å si at en beredskapshage er plenens plan-B, en mulighet som ligger der og kan brukes om situasjonen en dag krever det. Det er ikke noe å overleve på, men den vil kunne gi et viktig bidrag.
Selv 400 moh hos oss i Valdres ser vi at varmekjære grønnsaker gir gode og stabile avlinger, Foto Bård Bårdsløkken
Emner for dagskurset
Jorda - en utømmelig kilde til mat - om vi bare blir kjent og samarbeider med den.
Kort innføring i hvordan de ulike kulturene er dyrket fra såing til høsting her i vår hage - med kun lokale ressurser.
Gressdekke og andre jordbyggende næringsberikende tiltak som gir fet jord, god vekst og større avling.
Høsting og sortering av avlingen etter hva som kan langtidslagres ferskt og hva som må spises fort eller lagres på andre måter.
Poteter og flerårige løkvekster. Sortsvalg, dyrking og lagring.
Høsting av noen frøslag
Lagring av frø
Ulike lagringsmetoder for grønnsaker utendørs
Sanking av såjord til våren
Høstsåing av noen typiske lagrings- grønnsaker
Høstens vårforberedelser i kjøkkenhagen
Kurset går fra kl 10.00 til 16.00. Det blir kaffe og litt å bite i (grønnsaker, frukt, kakestykke) i ved ankomst, en varm lunsj midt på dagen og kaffe og litt kake før avreise. .
Kurset holdes hos oss på Leira i Valdres, ca 3 timer kjøring fra Oslo.
Det settes opp venteliste, dersom påmeldingen blir stor. Noe begrensede plasser.
Påmeldingen gjør du på e-post til post@datsja.no.
Kursavgiften er på kr 1390,- og betales først etter at påmeldingen er bekreftet. Ved sykdom betales kursavgiften i sin helhet tilbake.
Vi kan har noen få overnattingsplasser her hos oss med oppredd seng, kveldsmat og frokost fra fredag til lørdag til kr 500 pr pers. For øvrig er det rikelig med hotellplasser i området.
Velkommen til oss
Beste hilsen
Barbro og Anders