Høstkurs i beredskapshagen lørdag 22 september

Hvordan høste, sortere og lagre avlingen fra kjøkkenhagen så minst mulig går til spille og hvordan kan neste vår og sommer best mulig forberedes i høst? Dette er blant temaene på dagskurset lørdag 22 september.

Det hjelper ikke så mye med stor avling om vi ikke kan ta ordentlig vare på grønnsakene

Det hjelper ikke så mye med stor avling om vi ikke kan ta ordentlig vare på grønnsakene

Hvordan lagre uten lager?

Datsjas Beredskapshage har som mål å samle, erfare og videreformidle kunnskap om kjøkkenhagen i et matvareberedskaps perspektiv. Dette betyr at kunnskapen vi formidler på kursene om dyrking, høsting og lagring, skal kunne anvendes i en situasjon uten hjelpemidler basert på strøm, drivstoff, elektronikk eller åpne hagesenter. 

Med riktig "innpakking" og temperatur kan gulrot og mange andre rotvekster lagres greit gjennom vinteren

Med riktig "innpakking" og temperatur kan gulrot og mange andre rotvekster lagres greit gjennom vinteren

I dette perspektivet er lagring en av de store utfordringene. Om kjølelager ikke får strøm og huset ikke har jordkjeller, må vi som dyrkere finne andre gode måter å bevare avlingen på. Ved å hente frem kunnskap fra gamle lærebøker og erfaringer fra øst Europa ser vi at det finnes gode muligheter.

Går vi tilbake i gamle lærebøker ser vi godt at lagring er mulig med enkle hjelpemidler

Går vi tilbake i gamle lærebøker ser vi godt at lagring er mulig med enkle hjelpemidler

Temaene formidles gjennom undervisning, demonstrasjon og samtale

Kurs gir kunnskap som kan formidles til stadig nye generasjoner

Kurs gir kunnskap som kan formidles til stadig nye generasjoner

Emner for dagen

Kort innføring i hvordan de ulike kulturene er dyrket fra såing til høsting.

Sortering av avlingen etter hva som kan langtidslagres ferskt og hva som må spises fort eller lagres på andre måter.

Utvalg av planter som skal brukes videre til frøproduksjon neste sommer.

Høsting av noen frøslag

Lagring av frø

Ulike lagringsmetoder for grønnsaker utendørs

Fermentering

Hermetisering

Sanking av såjord til våren

Hvitløksetting

Høstsåing av enkelte grønnsaker

Høstens vårforberedelser i kjøkkenhagen

Kurset bygger på mye demonstrasjon.

Kurset bygger på mye demonstrasjon.

 

Kurset går fra kl 10 til 16, med en lunsj midt i. Kurspris ink lunsj kr 1000,- betales ved påmelding. Det er muligheter for rimelig overnatting m/frokost. Kontakt oss på på post@datsja.no Kurset holdes hos oss på Leira i Valdre ca 3 timer kjøring fra Oslo

Max 15 deltakere

 

Gartner Anders Nordrum