Coronaviruset kan lære oss noe viktig om matauk og kjøkkenhage.

Mye tyder på at dette utbruddet går bra og at de fleste av oss derfor har liten grunn til bekymring. Samtidig er vi faktisk vitne til at byer isoleres, bedrifter stopper opp, folk bes holde seg hjemme for å unngå smitte og butikk-hyller tømmes for matvarer i land som er rammet. Vi blir alle gjennom viruset ganske ufrivillig minnet om alvoret i det som en gang i fremtiden kan komme. En dag kan det bli viktig hva husstanden har av tørrvarer og hva vi har tilgjengelig av grønnsaks-frø til dyrking på det som nå er plen.

00DAAAB7-EE06-409C-BA1B-131A85BF236B_1_201_a.jpeg

Det går nok bra

Det er neppe noen stor grunn til uro. Selv om vi i Datsja ikke har noen faglige forutsetninger for å uttale oss om epidemiologi generelt og coronaviruset spesielt, er myndighetene gode og tydelige i sine veiledninger - noe som gir oss alle en formening om hva dette konkrete utbruddet kan innebære. Det er ingen dramatikk, men et visst alvor. Under følger innledningen til siste oppdatering fra Folkehelseinstituttet 25 februar 2020:

Hovedbudskap

Epidemien med det nyoppdagete coronaviruset har foreløpig spredd seg til nærmere tretti land ved smitte mellom mennesker.

Det er fortsatt mye som er ukjent om den nye sykdommen covid-19. De fleste ser ut til å få mild sykdom mens et mindretall får lungebetennelse og noen få akutt lungesviktsyndrom og død. Vi vet ennå ikke letaliteten (dødsrisikoen for de smittede), men antar at den er under 1 %. Eldre og personer med underliggende sykdom er mer utsatt for alvorlig forløp.

Vi vet ennå ikke hvor stor rolle personer uten symptomer eller med bare milde symptomer spiller i smittespredningen.

Vi vurderer at det er høy risiko for at viruset kommer til Norge, men at risikoen for spredning i Norge foreløpig er moderat. Likevel forventer vi før eller seinere en epidemi også i Norge.

Responsen i Norge har to søyler, en smittevernsøyle for å redusere spredningen og en behandlingssøyle for å redusere letaliteten blant de smittede.

Målet for smittevernstrategien er at vi skal utsette starten av innenlands smitte av covid- 19 lengst mulig ved å forsøke å stanse videre smitte fra de første importtilfellene. Når så epidemien er i gang i landet, skal vi forsøke å bremse spredningen slik at epidemikurven avflates, epidemien spres over en lengre periode og færre smittes totalt. Vi kan ikke eliminere risiko, men vi kan forsøke å redusere risiko.

Nytten av alle smitteverntiltak må veies mot deres sekundære effekter på enkeltpersoner og samfunnslivet.

Helsetjenesten forbereder seg nå på å håndtere mange pasienter, inkludert noen med alvorlig sykdom. Her er hele saken https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/0n7xxB/folkehelseinstituttet-70-prosent-kan-bli-corona-smittet-i-norge

Kjøp frø og frys ned

Det er altså ingen stor grunn for uro, samtidig er viruset en både nyttig og viktig påminner om sårbarhet og om hvordan en større og mer alvorlig epidemi en gang i fremtiden vil kunne måtte håndteres med isolasjon/portforbud - i verste fall for en lengre periode. I en slik sammenheng kan grønnsaker fra egen kjøkkenhage, på en begrenset, men god måte, være med å supplere noe av husstandens matbehov..

Alt vanlig grønnsakfrø kan med hell fryses ned for langtidslagring i bunnen av en vanlig fryser. Du kan gjøre dette enkelt ved å kjøpe inn ekstra av de grønnsakslagene du vet vil gi god avling i husstandens hage, eller kjøpe inn sorter etter den anbefalingen du finner på Lovdata https://lovdata.no/dokument/LF/forskrift/1976-11-30-3006. Frøene kan du kjøpe fra hyllene på et hagesenter, eller på en netthandel som for eksempel Solhatt økologiske frø - det viktige er at frøene har en god spireprosent. https://solhatt.no/gclid=CjwKCAiAy9jyBRA6EiwAeclQhNfksQG5XYljz1rjYGOZ_0Q8fUlxPphJb3HcXzzV5roHHi6RpEIr_BoC2PYQAvD_BwE

Pass på at posene får ligge på benken å tørke godt, før du legger frøposene ned i et tørt tett glass, skrur lokket godt på og plasserer det nederst i fryseboksen.

Ferdige beredskapsfrø

Vi anbefaler alle å sette sammen sine egne nedfrysbare frøpakker med utgangspunkt i sorter de kjenner og har best erfaring med - det er uten tvil den beste løsningen. For den som allikevel ønsker en ferdig løsning, klar for nedfrysing og langtidslagring, pakker vi i Datsja på bestilling. Pakken består av i alt 19 grønnsaksslag (de samme som du finner på lovdata + noen til), og en pakke med Svedjerug. Frøene er sveiset tett inn i plastbelagte aluminiumsposer. Grønnsakfrøene er beregnet til å dekke en kjøkkenhage på i alt 200m2 i to sesonger (til sammen 400m2). Datsjas grønnsaksfrø og sortsvalg er gjort sammen med fagveiledere ved Norgro og er tilpasset kjøkkenhager over hele landet. Dette finner du her: https://www.datsja.no/beredskapshagen

Generelt tror vi det er klokt å legge opp til en større husstandsberedskap enn den minimumsberedskapen myndighetene anbefaler. Jo flere som har en del ekstra, jo bedre vil også resten av samfunnet takle uforutsette innstramminger.



Gartner Anders Nordrum