Corona - mulighetenes sommer?

Har kjøkkenhagedrømmen, fisketurer, bærplukking, soppsanking, og tid til å pusle med det nære, vært et forsømt kapittel i livet? Om de strenge smitteverntiltakene fortsetter, kan sommeren 2020 bli året der noen av drømmene om kortreist mat og egne erfaringer med bedre selvforsyning går i oppfyllelse. Planlegger vi litt nå, kan kanskje dette bli tidenes drømmesommer.

Grønnsaker fra hagen og fisk fra elva kan være små, men kjærkomne kosttilskudd.

Grønnsaker fra hagen og fisk fra elva kan være små, men kjærkomne kosttilskudd.

Mulighetenes sommer

Slår noen av Corona-prognosene til, kan våren, sommeren og høsten 2020 by på en del “sparking i grusen” og kjedelig «hjemme rundt huset tid» - eller til rett og slett å gjennomføre drømmen om kortreist, egendyrket, fisket eller sanket mat. Det behøver ikke å være det store prosjektet på 200 m2 kjøkkenhage eller å fylle fryseren med egne bær og fiskefangster. Det handler om å gjøre det lille, gripe sjansen, vinne erfaring, kjenne på gledene, smakene og oppleve noe som er annerledes. Mat fra egen hage og naturen, vil aldri kunne fylle matvarebehovet til husstanden - om du ikke har et småbruk - men det vil være et godt supplement.

Kjøkkenhage handler om matglede, nyttig kunnskap og om felles opplevelser

Kjøkkenhage handler om matglede, nyttig kunnskap og om felles opplevelser

Kunnskap om dyrking og matauk er god beredskap

For det er ikke bare utrolig moro og meningsfullt å tusle ut i hagen og hente inn egen salat, grønnkål, gulrot, poteter, urter osv eller sanke mat fra naturen - det er nyttig læring for oss selv og en oppvoksende slekt. Det er faktisk også del av en god matvareberedskap å vite hvordan man dyrker opp en plen til en fruktbar kjøkkenhage. Coronaviruset er neppe det mest alvorlige vi kan oppleve, men hva fremtiden byr på vet ingen. Kunnskap er nyttig og lett å bære og den er lett å finne i dagens flerkulturelle og teknologiske samfunn.

En kjøkkenhage kan by på en liten smak, eller på mengder. Selv tar vi ut mellom 500 og 1000 kg på våre 200m2 kjøkkenhage hver sommer.

En kjøkkenhage kan by på en liten smak, eller på mengder. Selv tar vi ut mellom 500 og 1000 kg på våre 200m2 kjøkkenhage hver sommer.

Er du nybegynner i kjøkkenhagen, vil du ha mye nytte av å henge deg på Facebook grupper som Grønnsak- dyrking i Norge, Grønnsakdyrking i Nord Norge, Økologisk hagebruk, Bybønder osv. Her er det god stemning og mange mennesker med mye erfaring som gladelig deler av sine kunnskaper. Har du lyst til å gå dypere inn i en verden av grønnsakmangfold og rett “vekst på rett sted” tenkning, vil et medlemskap i en seriøs organisasjon som KVANN (Kunnskap og Vern av Nytteplanter i Norge), gi deg mye tilbake. Om restriksjonene på folkeansamlinger lettes litt på, vil kontakt med det lokale Hagelaget være en rik kilde til felleskap og kunnskap om lokale forhold. Ellers er bloggen www.datsja.no og Datsjas Facebookside et sted der vi hele tiden prøver å rette fokuset på mulighetene som ligger i enhver jordflekk eller plen. For oss er hovedfokuset på ressursene som ligger i kjøkkenhagen og sanking i naturen.

Frø-valg vil ofte et lokalt hagesenter kunne veilede litt om eller du kan bestille på en nett butikk som for eksempel Solhatt økologiske (det finns mange).

En liten pallekarmhage midt i byen er også en hage.

En liten pallekarmhage midt i byen er også en hage.

Fisking

Stangfiske er en fantastisk fritidssyssel, og er du heldig kan det også by på gode middager. Ved å undersøke med lokale jeger- og fiske- foreninger og høre hva slags fiskekort som kreves i ditt område, vil du se at mange muligheter åpner seg. Følelsen av å aldri få fisk, kan lett bøtes på ved å lese deg opp, eller snakke med lokale fiskeentusiaster. Ikke alle vil dele deres kunnskap om de beste fiskeplassene, men stort sett er det rikelig med gode fiskesteder for alle som vil prøve seg.

Fiskedrømmer kan bli virkelighet. Bilde av artikkelforfatteren.

Fiskedrømmer kan bli virkelighet. Bilde av artikkelforfatteren.

Klart for røyking av abbor på en russisk datsja.

Klart for røyking av abbor på en russisk datsja.

En natt med salt og sukker i kjøleskapet - og så varmrøyking i 20-30 minutter.

En natt med salt og sukker i kjøleskapet - og så varmrøyking i 20-30 minutter.

Røkt abbor er faktisk nydelig for den som liker røkt fisk.

Røkt abbor er faktisk nydelig for den som liker røkt fisk.

Bærplukking

Norge vil ofte bugne av bær om høsten - om det ikke blir for tørt. De siste generasjonene har kanskje glemt litt av bærgleden, men dette er lett å ta opp igjen. For det meste gjelder allemannsretten, noe som innebærer at vi stort sett kan plukke bær fritt i utmark (noen regler rundt multer i Finnmark). Bær kan ofte bety store mengder og gi rom for mange nedfrosne desserter, smoothier, syltetøyglass og saftflasker. Du finner flere Facebooksider knyttet til nyttevekster, bær osv.

Det blir sjelden mye multer, men oftest finner man nok til julekvelden.

Det blir sjelden mye multer, men oftest finner man nok til julekvelden.

Tyttebær kan ofte by på store mengder. På grunn av det høye innholdet av konserverende stoffer, kan den lagres rå i vann gjennom vinteren. Ja du leste riktig.

Tyttebær kan ofte by på store mengder. På grunn av det høye innholdet av konserverende stoffer, kan den lagres rå i vann gjennom vinteren. Ja du leste riktig.

Blåbær kan også ofte by på mengder. Med bærplukker på det rette stedet kan det bety flere bøtter på en dag.

Blåbær kan også ofte by på mengder. Med bærplukker på det rette stedet kan det bety flere bøtter på en dag.

Soppsanking

Sopp er så mangt og det er viktig å være sikker på det som plukkes. Samtidig er kunnskapen om sopp lett å finne, og kontakter du naboen fra Øst-Europa, vet vedkommende ganske sikkert mye om lokale forhold og om bruk. Facebooksider er det også her nyttig å koble seg opp imot.

På markeder og gater i Russland sitter ofte folk og selger sopp - både fresk og tørket. Nye landsmenn fra Øst Europa har ofte mye kunnskap om matsopp.

På markeder og gater i Russland sitter ofte folk og selger sopp - både fresk og tørket. Nye landsmenn fra Øst Europa har ofte mye kunnskap om matsopp.

Rensing og oppskjæring av piggsopp.

Rensing og oppskjæring av piggsopp.

Det kom brått på

En krise er ikke planlagt, da hadde det neppe blitt noen krise. Før siste verdenskrig trodde få at noe alvorlig ville ramme oss, helt til virkeligheten banket på døren 9. april 1940. I løpet av uker ble plener til kjøkkenhager og både Frognerparken og Slottsparken ble potetåkre. For som hagebrukslærer Østlie skriver i sin bok «Dyrking av poteter og grønnsaker for amatører» (1942): «tvinger forholdene oss. Som det nå ligger an, må hver ledige jordflekk nyttes til dyrking av disse vekster.» 

En kjøkkenhage kan gi mye, eller bare en smak. Begge deler gir erfaring det er verd å ta med videre

En kjøkkenhage kan gi mye, eller bare en smak. Begge deler gir erfaring det er verd å ta med videre

Den gangen gikk det, for alle hadde gått på skole med skolehagen som en viktig del av pensumet - i dag må vi ta den opplæringen selv. 

En kjøkkenhage kan ikke levere uendelig mye, men vi ser for vår egen del at de 200m2 vi disponerer her i Valdres, gir oss, litt avhengig av hva vi dyrker, et sted mellom 500 og 1000 kg hvert år - kun med egen husholdningskompost, gressdekke og brenneslevann som gjødsel. Det sier noe om muligheter og samtidig får vi alle en liten øvelse på noe som kan bli litt viktigere en gang i fremtiden. Vi får kanskje ikke skolehagen tilbake slik den var, men vår egen “hage-sommer-skole” - for små og store - med studie på nettet og praksis i egen hage, kan bli til mye glede, læring og nytte for alle som vil realisere drømmen.










Gartner Anders Nordrum