Robuste aspargesplanter for innlandshager

Ønsker du aspargesplanter med genetisk opphav fra innlandet? Fra en 2. generasjons selvsådd bestand ved Fåvang i Gudbrandsdalen, har Datsja høstet frø og dyrket frem småplanter (aspargeskroner) på friland her i Valdres siden 2020. Nå våren 2024 kan vi tilby et større antall småplanter for interesserte dyrkere i mer krevende klimasoner.

Asparges med opphav fra Gudbrandsdalen på veg opp 600 moh hos Jostein Skaar fra Skrautvål i Valdres. Foto: Jostein Skaar.

Spre herdig materiale

For å prøve å få frem en mest mulig klimariktig asparges for innlandsklima, sådde vi våren 2019 første gang frø som var høstet fra bestanden i Fåvang høsten før i en hage som hører til i en H 6-7 sone. Ønsket har vært å få frem planter til egen hage og om mulig skaffe andre interesserte planter med opphav fra samme bestand. Spiring og overvintring har vært god og vi har derfor gjennom en del år kunnet tilby 1. år gamle aspargesrøtter. Om denne bestanden er mer herdig enn andre aspargesplanter du kan kjøpe ellers, kan vi ikke si sikkert, men overvintringen i Valdres både på 400 - 600 og 800 moh har vært god og plantene gir avling. Det vi vet er at morplantene i Fåvang er fra 2. generasjons selvsådde planter, at opphavet til 1. generasjon er ukjent, men at både 1. og 2. generasjon har klart seg godt gjennom ulike vintre og gir normale avlinger. Den 1. generasjonen har stått i 40 år, men er nå i ferd med å dø ut pga. ugress. Frø høstes nå fra en bestand her hos oss 400 moh i Valdres.

Slik ser tre av de 1. år gamle plantene ut.

Slik ser tre av de 1. år gamle plantene ut.

Klimatilpasset?

Vi kan altså ikke garantere noe, men vi regner det som overveiende sannsynlig at vi ved å ta frø fra selvsådde aspargesplanter her i Valdres, har større sjanse for å få planter som trives godt her i vår kjøkkenhage 400 moh i Valdres. I følge hagebruksprofessor Olav Moen ved Høyskolen på Ås skriver i 1946, bør man velge å hente aspargesfrø “frå eit felt der ein veit det er godt slag”, eller som hagebrukslærer Lars Underland skriver i 1942, “er det sers viktig å ha frø av gode morplanter”. For oss handler gode gener først og fremst om planter som er godt klimatilpasset vårt innlandsklima.

Frø høstes av modne bær i Oktober

Frø høstes av modne bær i Oktober

Kunnskap og Vern av Nytteplanter i Norge

Den tidligere havforsknings professoren Stephen Barstow, som fra sitt pensjonist-kontor ved botanisk hage på Ringve i Trondheim leder KVANN (Kunnskap og Vern av Nytteplanter i Norge tidl. Norwegian seed savers) - en stor frivillig gruppe av entusiastiske og systematiske plantesamlere i Norge - har lenge fokusert på å samle inn materiale av gamle aspargesplanter fra hele landet. Barstow mener det ligger mye viktig klimatilpasset materiale rundt i norske hager, også av asparges, som bør bevares for fremtiden. Vi håper at noe av det plantematerialet vi nå sender ut, vil vise seg godt egnet i andre innlandshager. Alle som er interresert i plantemangfold og spiselige vekster for norske hager, kan bli medlemmer i KVANN og på den måten både bidra til og få tilgang til et stort og mangfoldig plantemateriale. Om oss – K V A N N

Les ellers disse artiklene om innlands asparges på Datsjas blogg.

https://www.datsja.no/blogg/2018/4/5/aspargeshagen-i-gudbrandsdalen?rq=asparges

https://www.datsja.no/blogg/2018/10/26/plukking-av-gode-asparges-gener?rq=asparges

https://www.datsja.no/blogg/2018/4/13/nsker-kontakt-med-gamle-lokale-herdige-aspargesplanter?rq=asparges

Aspargesplantene i Fåvang en sommerdag.

Aspargesplantene i Fåvang en sommerdag.

Slik bestiller du

Etter et godt frøår i 2022, kan vi nå våren 2024 tilby mye røtter til interreserte. Røttene buntes sammen 20 små 1. år gamle røtter, pakkes inn i fuktig Kvitmose (myrmose), plast og gråpapir før de sendes. prisen er 350,- pluss 100,- i porto. Minste kvantum ved bestilling er 1 bunt.

Bestilling sendes til post@datsja.no. Når vi bekrefter deg at vi har planter igjen, vippses betaling og porto før utsending.

Gartner Anders Nordrum