Høstkurs i Beredskapshagen lørdagene 12 og 19 september

Hvordan dyrke høste, sortere og lagre avlingen fra kjøkkenhagen så minst mulig går til spille, og hvordan forberede våren i høst? Det er den faglige rammen om Datsjas høstkurs i Beredskapshagen i Valdres.

FD47CE32-C43A-4A3F-976C-78F73A164D7B.jpeg

Datsjas Beredskapshage har som mål å samle, erfare og videreformidle kunnskap om kjøkkenhagen i et matvareberedskapsperspektiv. Dette betyr at kunnskapen vi formidler på kursene om dyrking, høsting og lagring, skal kunne anvendes i en situasjon uten hjelpemidler som er basert på strøm, drivstoff, elektronikk eller åpne hagesenter. Målet er at du med spade, frø og naturens gjødselressurser i trillebåravstand fra hagen, skal kunne dyrke med godt utbytte.

Gress og planterester er det eneste gjødselmiddelet alle har tilgang til uansett hvor de bor i landet, det er derfor også det eneste vi gjødsler med i Beredskapshagen.

Gress og planterester er det eneste gjødselmiddelet alle har tilgang til uansett hvor de bor i landet, det er derfor også det eneste vi gjødsler med i Beredskapshagen.

Det viser seg at det ikke er vanskelig å få gode avlinger på denne måten, men heller at lagring blir en av de store utfordringene. Om kjølelager ikke får strøm og huset ikke har jordkjeller, må vi som dyrkere finne andre gode måter å bevare avlingen på. Ved å hente frem kunnskap fra gamle lærebøker og erfaringer fra Øst-Europa, ser vi at det finnes gode muligheter.

Hvitmose (spagnum) fra myrer, er noe av det beste man kan lagre rødbeter, gulrot, kålrot og andre rotvekster i. Men så trenger man et sted å legge det med lav temperatur, uten frost - det er utfordringen.

Hvitmose (spagnum) fra myrer, er noe av det beste man kan lagre rødbeter, gulrot, kålrot og andre rotvekster i. Men så trenger man et sted å legge det med lav temperatur, uten frost - det er utfordringen.

En kasse med rødbeter, gulrot og kålrot etter en vinter nedgravd i hagen. Det går an.

En kasse med rødbeter, gulrot og kålrot etter en vinter nedgravd i hagen. Det går an.


Temaene formidles gjennom undervisning, demonstrasjon og samtale om dyrking og lagring av de ordinære grønnsakslagene. På dette kurset vil vi også fokusere på de flerårige vekstene potet, hvitløk og sjalottløk. Samtidig vil vi i år se på erfaringene vi har gjort med å dyrke søtpoteter som en ordinær grønnsak i Beredskapshagen, og vi skal koke sirup av egne sukkerroer.

En allsidig kjøkkenhage i en krisetid forutsetter et allsidig frølager

En allsidig kjøkkenhage i en krisetid forutsetter et allsidig frølager

Beredskapsfrø

En av Datsjas viktigste mål er å bidra til at flest mulig tilegner seg grunnleggende kunnskap om nedfrysing og langtidslagring av egne grønnsaksfrø, for bruk i endrede og mer krevende situasjoner. Dette kan alle lære og gjøre med sine egne frørester. 

På kurset blir det også mulig å kjøpe beredskapsfrø pakken for nedfrysing (så langt beholdningen rekker), til noe redusert kurs pris (kr 2000,-) og det blir også solgt små sertifiserte startkulturer av den tørråte sterke potetsorten Sarpo Mira.

Undervisningen foregår for det meste ute i Beredskapshagen

Undervisningen foregår for det meste ute i Beredskapshagen


Emner for dagen

Kort innføring i hvordan de ulike kulturene er dyrket fra såing til høsting.

Gressdekke og andre jordbyggende næringsberikende tiltak som gir god vekst og større avling.

Sortering av avlingen etter hva som kan langtidslagres ferskt og hva som må spises fort eller lagres på andre måter.

Utvalg av planter som skal brukes videre til frøproduksjon neste sommer.

Poteter og flerårige løkvekster. Sortsvalg, dyrking og lagring.

Høsting av noen frøslag

Lagring av frø

Ulike lagringsmetoder for grønnsaker utendørs

Demonstrasjon av sirupkoking fra sukkerbetene.

Sanking av såjord til våren

Hvitløksetting

Høstsåing av enkelte grønnsaker

Høstens vårforberedelser i kjøkkenhagen

Kurset går fra kl 10 til 16. Det blir kaffe og litt å bite i (grønnsaker, frukt, kakestykke) i ved ankomst. og lunsj midt på dagen. De to kursdagene har samme innhold, og du velger den som passer best. Om du kan begge dagene, er vi glad for å vite det, så vi bedre kan fylle plassene.

Kurset vil følge de anbefalinger og pålegg som til en hver tid er gjeldende mht smittevern. Dette blir det informert mer om når kursdagene nærmer seg. Dersom kurset blir avlyst, refunderes kursavgift.

Kurset holdes hos oss på Leira i Valdres,  ca 3 timer kjøring fra Oslo.

Max 15 deltakere. Det settes opp venteliste, dersom det meldes avbud.

Påmeldingen skjer ved å kontakte oss på post@datsja.no.

Kursavgiften er på kr 1250,- og betales først etter at påmeldingen er bekreftet. Ved sykdom, eller mistanke om korona smitte, betales kursavgiften tilbake.

Gartner Anders Nordrum