Velkommen til foredrag om Beredskapshagen - på nett

Anders og Maria på studietur til en datsjaer i Arkhangelsk. Vitalij ble en av våre store inspirasjonskilder.

Anders og Maria på studietur til en datsjaer i Arkhangelsk. Vitalij ble en av våre store inspirasjonskilder.

Når situasjonen er som den er, blir det ikke arrangert dagskurs i beredskapshagen her i Valdres på denne siden av sommeren. Men sammen med Valdresmusea inviterer vi til gratis kveldsforedrag og bokpresentasjon torsdag 15 april - på nettet.

Dersom gress fra vegkanter og utmark ble eneste mulige gjødselkilde for mange av oss - hva ville da skje? Dette er en av rammebetingelsene for konseptet Beredskapshagen.

Dersom gress fra vegkanter og utmark ble eneste mulige gjødselkilde for mange av oss - hva ville da skje? Dette er en av rammebetingelsene for konseptet Beredskapshagen.

Plass nok til alle 

Det er ingen ting som fullt ut kan erstatte læringsutbyttet i en fysisk samling der det å kjenne på jord, ta på planter, lukte, smake, se og diskutere tanker og erfaringer i en gruppe, «limer» kunnskapene til minnet. Men vi kan gjøre noe som blir best mulig og det gode er at nå blir det plass til alle som har lyst.

Ingen ting kan erstatte et kurs i hagen - men et nettmøte gir mange fler muligheten til å få del i litt.

Ingen ting kan erstatte et kurs i hagen - men et nettmøte gir mange fler muligheten til å få del i litt.

Bokpresentasjon

Midt i mars kom boka «Beredskapshagen - slik får du mat ut av plenen». Bokens forfatter er vår datter Maria som selv har bodd fem år Russland og som i sin tid viste oss vei inn i den russiske hverdagen og datsjaenes (kjøkkenhagenes) avgjørende betydning for den østeuropeiske «matvarekabalen». 

Er du interessert i finne ut mer om boken, kan du lese om den her: https://www.datsja.no/blogg/2021/2/20/hva-gjr-du-hvis-norge-rammes-av-en-matvarekrise

Maria har ført boken i pennen, men bygger den både på vår felles erfaringsbakgrunn og de mange vi har fått lære av. Vi sitter alle med takknemlighet på skuldrene til de som gikk foran oss.

Maria har ført boken i pennen, men bygger den både på vår felles erfaringsbakgrunn og de mange vi har fått lære av. Vi sitter alle med takknemlighet på skuldrene til de som gikk foran oss.

Maria vil presentere hovedprinsippene i beredskapshagen som konsept, skrive den inn i den norske matvareberedskapen slik den er i dag og samtidig gis tilhørerne et lite innblikk i historien om datsjaenes sentrale og mange ganger livreddende rolle under både sovjettiden, i «de harde 90 åra» og hva den fortsatt betyr for mange østeuropeere i dag. På den måten får du et grovriss av bokens innhold.

Bokens forside taler sitt tydelige språk.

Bokens forside taler sitt tydelige språk.

Anne Marit Noraker, konservator på Valdresmusea, forteller videre litt om hva folk spiste og levde av i tidligere tider da vi i Norge også var mer eller mindre selvberget. På denne måten får vi en litt bedre forståelse av hva en oppdyrket plen kan bety om vi i Norge en gang skulle oppleve svært høye matvarepriser eller at vi av en eller annen grunn får problemer med de globale matforsyningslinjene vi er avhengige av.

Jostein Skaar har et nært og kjært forhold til å dyrke mer av sin egen mat - med lokale ressurser og flest mulig innsatsfaktorer i trillebåravstand fra hagen.

Jostein Skaar har et nært og kjært forhold til å dyrke mer av sin egen mat - med lokale ressurser og flest mulig innsatsfaktorer i trillebåravstand fra hagen.

Erfaringer fra en vanlig hage

Jostein Skaar er en av mange som de siste årene delvis har fulgt konseptet vi bruker og flettet dette sammen med sine egne erfaringer og lokale tilpasninger. Han forteller og viser bilder fra egen hage. 

Det blir satt av noe tid til spørsmål som de tre svarer på så langt tiden, erfaringene og kunnskapene rekker. Velkommen.

Påmelding

Ønsker du å melde deg og andre på kurset - eller dele kurset på sosiale medier, finner du lenken her: https://www.facebook.com/events/459381795115855/

Gartner Anders Nordrum