Søtpotet i kjøkkenhagen din?

Erato er en av sortene vi ville nærmere på i vår hage denne sommeren.

Erato er en av sortene vi ville nærmere på i vår hage denne sommeren.

Erfaringer fra Nøtterøy, Grimstad og oss her i Valdres, viser at riktige sorter av søtpoteter kan dyrkes i kjøkkenhagen og gi god avling - med litt tilrettelegging.

En unik egenskap

Hvorfor vi i Datsja har valgt å prøve ut dyrking av søtpotet inn i Beredskapshage konseptet har to hoved grunner. For det første har søtpoteten den unike egenskapen at den lagrer godt gjennom vinteren tørt på et kjølig rom med en temperatur på +13-16 C og er derfor ikke avhengig av kjølerom eller jordkjeller (ikke ulikt løk) - det kan bety mye om man har et moderne hus. For det andre begynner søtpotet for mange av oss å bli en hverdagslig del av kostholdet og dermed noe mange vil kunne ønske å dyrke selv om det en periode blir stopp på import. I tillegg forsvarer en god søtpotetavling plassen den bruker i hagen.

Vanskelig men lett å dyrke

Det er med søtpotet som det er med hvitløk og andre “nye” grønnsaker vi skal dyrke. På den ene siden er det vanskelig fordi kulturen krever andre forutsetninger enn de vi har dyrket før - vi må legge bort en del sammenligninger og sette oss inn i det nye planteslagets behov med åpent sinn. På den andre siden er det lett, fordi det er enkle tiltak som skal til for å lykkes. Når vi lykkes greit med en av sortene på 400moh i Valdres sommeren 2020, er det håp for vegen videre.

Et enkelt plasttelt over sengen md søtpoteter øker temperaturen tilstrekkelig både i jord og luft.

Et enkelt plasttelt over sengen md søtpoteter øker temperaturen tilstrekkelig både i jord og luft.

Lær mer om våre erfaringer i denne artikkelen

Selv har vi lært alt av andre, men gjort noen tilpassinger for å optimalisere. Erfaringene våre har vi delt i denne artikkelen: https://www.datsja.no/blogg/2020/12/12/stpotet-p-seng-i-kjkkenhagen

Sortsvalg er avgjørende

Hvorfor vi ikke lykkes med hvitløk i mange år, skyltes i stor grad at vi kjøpte hvitløk i grønnsaksdisken og satte de i hagen. Problemet var at mange av butikksortene var avlet frem for dyrking i et helt annet klima enn det vi har i Norge, derfor ble det mislykket helt frem til vi fikk sorter som var tilpasset - da gikk det fint. På samme måten er det med søtpoteter. Mange av de sortene du finner i grønnsaksdisken er dyrket mye lenger syd og trenger kanskje 150-160 veksdøgn - det kan vi bare gi dem i et veksthus. Skal en sort klare seg greit de fleste steder i sør, vest og innlandet, må den ta til takke med 120 døgn fra du setter slippset (stkklinen) til du skal høste ferdige søtpoteter. Det klarer en sorten Beurgaard som vi fikk best til hos oss.

Har du lyst til å prøve?

Vi har varmebehandlet og forgrodd en del ekstra morknoller av Beuergaard og kan selge ca 70 pakker til de av dere som er interessert i å prøve etter å ha lest artikkelen https://www.datsja.no/blogg/2020/12/12/stpotet-p-seng-i-kjkkenhagen.

Morknollene sendesut to og to, med groer, og de er pakket godt inn i kvitmose. To knoller vil under gode forhold i et varmt vindu eller i et veksthus gi rikelig med slipps (stiklinger) for utplanting. To knoller koster 250,- + 150 for porto med sporing. Vil du være med å prøve sender du bestilling til post@datsja.no så begynner vi utsending den nærmeste uken. Husk å oppgi både adresse og telefonnummer om du ønsker tilsendt.

Beurgaard knoll med groer. Knollene vi sender ut er fordrevet en måned hos oss for å bli tidsnok ferdige med å produsere slipps til siste halvdel av mai.

Beurgaard knoll med groer. Knollene vi sender ut er fordrevet en måned hos oss for å bli tidsnok ferdige med å produsere slipps til siste halvdel av mai.

Egen fb-gruppe

Vår erfaring er at dyrking av nye kulturer også krever en del prøving og feiling. Ved å slå seg sammen i en interessegruppe for en periode, vil et slikt felleskap av dyrkere kunne tilføre hverandre mye og løse mange utfordringer på kreative måter. Vi har derfor opprettet denne gruppen Søtpoteter i kjøkkenhagen https://www.facebook.com/groups/1433844920290766. Formålet er å lære mer om utendørs dyrking av søtpoteter i Norge.

Vi er tomme for morknoller av søtpotet for i år.

Beurgaard fra vår kjøkkenhage i Valdres sommeren 2020

Beurgaard fra vår kjøkkenhage i Valdres sommeren 2020

Gartner Anders Nordrum