Hvit presenning, en sikker metode for jevn spiring og god etablering i kjøkkenhagen

Våren er en uforutsigbar tid der både spiring i bedene og etablering av nyplantede grønnsaker lett slår feil når jordoverflaten får hard skorpe, vinden tørker ut eller fuglene graver etter mark. Metoden med hvit plast som gartnere bruker som standard i veksthus og planteskoler for å sikre jevn etablering av både det nysådde og nystukkne, er også en god metode for kjøkkenhagen.

En nyplantet grønnkål satt litt dypt for å gi en liten avstand opp til plasten. Det er ikke et problem at bladene blir liggende rett mot den hvite plasten.

En nyplantet grønnkål satt litt dypt for å gi en liten avstand opp til plasten. Det er ikke et problem at bladene blir liggende rett mot den hvite plasten.

Fuktighet, lys og varme

Etablering under hvit presenning løser mange utfordringer og gir forholdsvis få problemer. Vi kan bla. se at jordtemperaturen under melkehvit presenning blir høyere enn der vi har svart jord, den holder på fuktigheten og den hindrer dermed skorpedanning. Vår erfaring er at dette er en gunstig fremgangsmåte for alt som skal såes, men også ved løksetting og utplanting av grønnsaker. Utfordringer med råte kan oppstå ved grått, kaldt og overskyet vær over tid og om du har en tett jord - særlig for erter og bønner. I tillegg kan selvfølgelig en gammel presenning i dårlig forfatning legge igjen mikroplast.

Klar plast kan ikke brukes direkte på planter uten lufting, da temperaturen blir for høy og spirer og småplanter da lett kan bli svidd.

Hos oss bruker vi nå presenning både over såbed og ved setting av løk og utplanting. Bladene tåler normalt godt livet under den hvite plasten selv der de ligger klistret inntil, det vil allikevel være en fordel om plantene blir plantet i en liten grop slik at det blir noen cm opp til plasten. Alternativet med delte plastflasker over hver plante er selvfølgelig veldig bra, men en presenning er enklere.

Plastdekking kan bidra til å holde jorden jevnt fuktig i tørre perioder og mindre våt i nedbørrike perioder.

Løk på veg opp under presenningen. At det fester seg litt jord til, betyr ingen ting for plantene.

Løk på veg opp under presenningen. At det fester seg litt jord til, betyr ingen ting for plantene.

Kun for en periode

Dette er en metode for spiring og etablering - altså de første ukene. Etter at plantene er etablert og de som skal spire er kommet opp, tar vi av presenningen, fjerner ugress og dekker jorden med gressklipp og så eventuelt med en fiberduk over.

Fest presenningen godt med steiner, vinden kan ellers lett lett tak og rive den av.

Fest presenningen godt med steiner, vinden kan ellers lett lett tak og rive den av.

God beredskap

Vår erfaring er at en enkel og rimelig hvit presenning fra for eksempel Biltema, fungerer godt og holder i mange år om den bare vaskes, tørkes og legges bort etter at plantene er etablert. Utvalget er stort og det vil være noe å finne for de fleste hagestørrelser. I et beredskapsperspektiv mener vi denne gamle gartner metoden har mye for seg, både fordi den øker sjansen for en god og rask etablering men også sparer oss for vanning. Det betyr mindre arbeid - vann kan dessuten bli en minimumsfaktor for deler av befolkningen ved en langvarig krise. Om du erfarer at dette fungerer, kan det kanskje være en tanke å kjøpe inn noen ekstra i aktuelle størrelser for å ha på lager sammen med fiberduk, innsektsnett og andre tørrvarer som kan komme til nytte om behovet en dag melder seg.