Bekjemp potettørråte med riktig potetsort

Tørråteangrep er det største hinderet for gode potetavlinger i kjøkkenhager over store deler av Norge. I et matvareberedskaps perspektiv er det alvorlig. Det finnes flere måter å dempe skadeomfanget på, men bare en nogenlunde sikker måte -: Velg en sterk sort!

Sarpo Mira er vår sterkeste sort mot tørråte.

Sarpo Mira er vår sterkeste sort mot tørråte.

Store skader

Som plantevernleksikonet til NIBIO skriver så er “Potettørråte (Phytophthora infestans) den viktigste sjukdommen i potet i Norge og skyldes en sopplignende organisme som angriper både blad, stengler og knoller. Skadegjøreren overvintrer i settepoteter eller i jorda og gjør mest skade i varmt og fuktig vær. Omtrent halvparten av soppmiddelforbruket i landbruket benyttes til å bekjempe "tørråtesoppen". Så stor kan skaden bli at du risikerer å miste all avling om du ikke får fjernet det angrepne riset før råten har spredd seg helt ned til knollene. De fleste sortene er dessverre utsatt i større eller mindre grad, derfor vil en varm og fuktig sommer kunne ødelegge hele avlingen. I en normalsituasjon er det uproblematisk siden de profesjonelle bøndene klarer å dekke behovet, men i en matvareknapp situasjon kan dette slå uheldig ut.

Mange erfarer at tidligpoteter er en måte å omgå tørråten på, ved at disse kan rekker å gi grei avling før angrepet setter inn. Lagringssorter som Troll var lenge sterk mot tørråte, men har nå dessverre mistet forspranget og ser ut til å være ganske sårbar.

“Nansen” er sterk

Heldigvis skjer det mye innenfor planteavl, og den nye norske sorten “Nansen” viser seg både som en tørråte sterk sort, er samtidig meget god og har bra lagringsevne, Så langt viser den god resistens og er en sort du bør sikre deg. Så langt vi kjenner til, har Felleskjøpet sorten for salg i år.

Skal du være helt sikker, er Sarpo Mira det beste alternativet. Denne sorten får ikke tørråte, har en kraftig vekst og gir stor avling. Siden Sarpo Mira ikke var tilgjengelig på markedet, har vi i Datsja, sammen med Norgro, startet en liten oppformering av sertifiserte startkulturer her i Valdres. Vi mener denne sorten kan bety en forskjell om vi skulle bli mer avhengig av det vi selv kan dyrke.

En startkultur er på ca 600 gr og består av noen få små knoller (6-8stk) og er 1. generasjon etter rene meristemplanter (laboratorieplanter) og koster 350,- pluss 70,- i porto. På grunn av stor etterspørsel er det nå kun store poteter igjen. En pakke med 4 store knoller koster 250,- pluss porto. Meristemplantene er hentet fra Overhalla klonavlsenter i fjor vår, dyrket noen uker i veksthus her, og videre plantet ut i fjellet på 900 moh. Her ble de høstet i september 2020. Vi gjør det på denne måten, for å prøve å unngå annen smitte, som feks skadelig virus. Tanken er at dere som hage eiere selv skal oppformere settepoteter fra dette materialet og bruke det videre i egen hage. Bestilling gjøres på post@datsja.no

Les denne artikkelen om Sarpo Mira

https://www.datsja.no/blogg/2019/9/14/beredskapspoteten-sarpo-mira?rq=sarpo

Bli med i Facebook gruppa “Erfaringer med dyrking av potetsorter Sarpo Mira”

https://www.facebook.com/groups/2517159995218376

Gartner Anders Nordrum