Levende matjord - en bok å bli mer jordklok av.

Det er kommet flere gode bøker om jord og mold de siste årene - bøker med et språk som gjør at alle forstår. Den aller siste heter Levende Matjord - en solid kunnskapsbasert bok om livet i jorda, hvordan alt henger sammen med alt og hvordan denne kunnskapen kan hjelpe oss til å bygge et mer levende produktivt jordsmonn nå og for fremtiden. En viktig og nyttig oppslagsbok for alle som ønsker god fagkunnskap om en mer bærekraftig dyrking i kjøkkenhagen og på de store jordene - rundt huset og i den store verden.

La oss se fremover

For det er dette det i stor grad handler om - å se fremover - til nye generasjoner, om å jobbe for å etterlate jorda og jordsmonnet i en bedre forfatning enn da vi selv overtok - både for skaperverkets, bio-mangfoldets og for våre barn og barnebarns skyld. Dypest sett handler dette også om matvareberedskap, om både å kunne fø oss selv og våre, og en verden med 8 milliarder mennesker - nå og i fremtiden. Vi må sammen finne sirkulære forbruks- og dyrkingsformer som alle kommer best mulig ut av. Det er så lett å bare synse, tro at vi vet, snakke med store bokstaver og bidra til uenighet og fronter, men det gavner ingen. Her hjelper bare kunnskap - solid kunnskap om hvordan alt henger sammen - og det er denne boken på en god måte med å bidra til.

En av de viktigste enkeltgrepene vi kan gjøre når vi dyrker, er å mest mulig sørge for at jorda er dekket. I naturen finnes ikke svart jord, og gode bærekraftige dyrkingsmetoder tar alltid hensyn til dette grunnleggende behovet.

Det står skrevet i sanden

Eller kanskje er det riktigere å si skrevet i jorden, for når det bare er sand igjen, har overforbruket av jordsmonnet gått for langt. Det er i det levende jordsmonnet vi kan “lese” sammenhengene, der de tusener av ulike organismer, kjemiske prosesser og sykluser sammen gjør levende jord til fruktbar, slitesterk , evig god matjord - om vi bare møter og forvalter jorden på jordlivets premisser.

En balansert bruk av tekst, illustrasjoner og gode bilder gjør stoffet lett tilgjengelig på tross av sin faglige dybde.

Jordkloke forfattere

Boka er en unik samling fagartikler skrevet av noen av våre aller beste fagfolk på områdene jord og økologisk dyrking. Stoffet er samlet og redigert av fylkesagronom i Oslo og Viken, Øystein Haugerud, og Eirik Kolsrud fra Grønt fagsenter i Buskerud. Gjennom bokas drøyt 420 sider tas vi på en pedagogisk god måte med inn i møter med det myldrende, sårbare og sterke jordlivet, rollen til organisk materiale og karbon, hva vi kan gjøre for å styrke jordlivet og fruktbarheten, og vi får gode bestemmelsesnøkler for de ulike variantene av det Darwin i sin tid kalte verdens viktigste dyr: - meitemarken.

Boka har mange gode nøkler til å systematisere og forstå. Marken får mye og god plass.

Dette er en bok som de færreste leser sammenhengende fra A til Å, men kanskje heller blar i og blir litt kjent med, for så å bruke den som et oppslagsverk når spørsmålene etterhvert dukker opp.

Boka kan bestilles hos Lokal Bokashi på https://www.lokalbokashi.no/nettbutikk/bok-levende-matjord/



Gartner Anders Nordrum