Vinterkurs i beredskapshagen - "Fra små frø til stor avling".

Ser vi på kjøkkenhagen i et beredskapsperspektiv, blir alt fra oppal av egne, gode småplanter, dyrking med lokale gjødselressurser, samt enkle redskaper, til god planlegging av dyrkingssesong, viktig for utbyttet til høsten. Lørdagen 5 februar holder vi dagskurs om temaet her i Valdres.

En beredskapshage har ingen spesiell form eller ramme, og kan være både “ryddig og uryddig” - men den den må være “hagesenter - uavhengig” og basere seg på kunnskaper og ressurser som det er mulig å anvende og oppdrive i et nedstengt samfunn. Foto Anders Nordrum

En mer strukturert og ryddig kjøkkenhage, men prinsippene blir de samme i alle beredskapshager. Foto er fra en av dere leserne. Gi oss beskjed om det er fra deg - så vi får lagt inn ditt navn som fotograf.

Fra små frø til stor avling

Skal en kjøkkenhage gi god avling, må de ulike grønnsaksslagene møtes på sine behov fra spiring til høsting. For alle slag krever det planlegging, og for noen starter vekstsesongen nå - i vinduskarmen.

Barbro med gulrot fra vår kjøkkenhage. Foto Anders Nordrum

Kursets mål

Gjennom kurset søker vi å gi deltakerne en god nok innføring i plantenes grunnleggende behov, fra vi vekker frøet ut av dvalen og frem til plantene er etablert ute i kjøkkenhagen. Med disse kunnskapene og erfaringene skal kursdeltakerene kunne reise hjem og dyrke frem sine egne grønnsaksplanter i sin egen viduskarm - med det lyset de naturlig får gjennom vinduet - og med den varmen som er i huset.

Oppal av egne småplanter med bare naturlig lys er viktig i store deler av verden. Her fra et kjøkken-vindu i Arkhangelsk mars/april 2010 Foto Anders Nordrum

Videre er det et mål å se hvordan god planlegging kan løfte produksjonen på arealet. Det vi forbereder og planlegger nå, gir uttelling til høsten. Kurset har som mål å styrke kjøkkenhagenes matvarepotensial ved en langvarig krise.

Å forstå en plantes utvikling og livsbetingelser, fra den som frø vekkes og helt frem til den har sine første varige blader og kan “stå på egne ben”, er avgjørende for livet videre i kjøkkenhagen og avlingen vi kan høste. Bildet lånt fra nettet.

Kursinnhold

I kurset følger vi frø og planter både teoretisk og praktisk. Temaene er : Frølagring, ulike frø - ulike behov, fra frø til plante, utviklingsstadier, spiretemperaturer, såjord, såing, spiring, prikling, optimal utnyttelse av vinduskarmen, nok naturlig lys gjennom lysrefleksjon og småplanteproduksjon i kaldbenk og dyrkingskasser. Vi berører også tematikken utendørs vintersåing.

Jordtyper er så mangt og har stor betydning for hvordan du skal bedre og behandle den. Her viser Anders frem noen vanlige jordtyper på et kurs. Foto er fra en kursdeltaker. Gi oss beskjed om det er ditt, så vi får lagt inn riktig navn som fotograf.

Frøet og prosessen

Frø er en tidskapsel inn i fremtiden. Så lenge de ligger tørt og kaldt, vil de fleste frøslag lagre godt i mange år. Er de nedfrosset, vil de fleste leve i generasjoner. Hva som vekker frø ut av denne dvalen, varierer noe fra planteslag til planteslag, men for de fleste handler det om fuktighet og riktig spiretemperatur. 

Alle planter kan forkultiveres i vinduskarmen - uten bruk av tilleggslys, dersom vi legger forholdene tilrette. Foto Anders Nordrum


Kursholdere

Som formidler av gartnerfag har Anders Nordrum en forholdsvis bred erfaringsbakgrunn - både gjennom sine 22 år ved Gjennestad gartnerskole, sine 13 år som gartner i kriminalomsorgen, som kursholder, fra egen kjøkkenhage, i ulike media og de siste årene også gjennom artikler på bloggen www.datsja.no. Ved å søke mot eldre faglitteratur, erfaringer fra datsjaer i Øst-Europa, småhagedyrkere i Norge og gjennom utprøving av ulike metoder i vår egen beredskapshage, søker Anders og Barbro å koble nøktern fagkunnskap opp mot menneskers tause, håndbårne erfaringer - for på den måten å kunne formidle videre relevant dyrkingskunnskap, som igjen kan komme til nytte om vi skulle oppleve tider med høye matvarepriser eller matknapphet.

At all gjødsling skjer med lokale resurser i trillebåravstand fra hagen er en bærende tanke i beredskapshagen.

Målet for våre kurs er å videreformidle velprøvd kunnskap om dyrking av grønnsaker og nyttevekster under litt mer krevende forhold. Med utgangspunkt i enkle redskaper og hjelpemidler og med gjødselressurser i trillebåravstand til hagen, ønsker vi å peke på de store mulighetene som ligger gjemt i enhver oppdyrket plen.

Sted og tid

På grunn av pandemien holder vi kurset denne gangen i et større lokale enn vår egen stue og har derfor leid Vikatunet på Fagernes. Kurset går fra kl 10.00 og 16.00 lørdag 5 februar. Kurspris er 1350,- inkludert lunsj og kaffe. Kurset forutsetter ingen forkunnskaper. Påmelding på mail til post@datsja.no. Det er noe begrenset mht antall plasser.

Vikatunet. Når du kommer fra sør, ligger Vikatunet på høyre side av vegen 100 m før du kan svinge inn til Fagernes sentrum. Foto fra nettet.

Vi har noen overnattingsplasser her hjemme hos oss. Pris for oppredd seng + kveldsmat og frokost er kr 500,-. Forøvrig er det gode hotell plasser på Fagernes og rimelige campinghytter på Leira.

Endringer

Du melder deg på fra nå, men på grunn av koronasituasjonen, avventer vi med betaling av kursavgift til torsdagen før kurset avholdes. Du må gi beskjed dersom du blir syk og du skal da ikke betale. Vær rask med beskjed om du ikke kan komme, så vi kan gi plassen videre til andre som eventuelt står på vent.

Med vennlig hilsen Barbro og Anders Nordrum









Gartner Anders Nordrum