Solhatt - et annerledes frøfirma

For Jasper Kroon og de andre i frøfirmaet Solhatt er bevaring av sortsmangfold, og kunnskap og erfaring med hvordan frø av ulike grønnsakslag blir dyrket frem, like viktig som at de er økologiske og åpenpolinerte. Det er summen som er viktig, i et langsiktig beredshageperspektiv.

Solhatt har kontinuerlig en produksjon av egne grønnsaker både for å prøve ut sorter og for å kunne velge ut de mest sortstypiske som morplanter til videre frøproduksjon. Foto Anders Nordrum

Økologisk - og så mye mer

Økologisk er kanskje den merkelappen de fleste av oss forbinder med Solhatt - og bra er det - men Solhatt er så utrolig mye mer. Gjennom å hente frem både gamle og nye europeiske, skandinaviske og norske sorter for så gjøre disse tilgjengelige for meg og deg, har de vunnet anerkjennelse både blant økologiske dyrkere, fagmiljøer og hageeiere. I nettbutikken er det mye å velge i. Ingen av sortene er F1-hybrider, noe som gjør det enklere å dyrke frem sitt eget frø. Kanskje du skal bruke de i år, eller tenker å la det ligge i en tett boks i fryseren med tanke på senere å kunne være selvforsynt med frø. Les mer om Solhatt her: https://solhatt.no/butikk/

Sortsfelt hos Solhatt Økologiske. Foto Solhatt

Norsk frøproduksjon - en investering i fremtiden

En viktig del av Solhatt sitt arbeid er å oppformere eget frø av enkelte sorter. Dette egenproduserte frøet utgjør ikke mer en ca 10% av deres totale frøsalg, men det utgjør en stor kunnskapsbase. Erfaringen med hvordan morplanter velges ut, overvintres og drives frem for produksjon av eget frø, er viktig for ettertiden.

Ønsker du å lære mer om frøproduksjon, kan det være lurt å starte med åpenpolinerte sorter og feks melde deg inn i KVANN (Kunnskap og Vern Av Norske Nytteplanter), en forening som jobber med å både spre kunnskap, frø og plantemateriale. Les mer om KVANN her: https://kvann.no/vaere-med/

Stephen Barstow er leder av KVANN i Norge. Den pensjonerte havforskeren bruker i dag all sin tid på å formidle rikdommen i det spiselige plantemangfoldet vi egentlig har mulighet til å dyrke. KVANN er en fantastisk kilde til kunnskap og inspirasjon for både småhagedyrkere, profesjonelle produsenter og kokker. Foto KVANN

Andrew McMillion er en av KVANNs sentrale formidlere av kunnskap om hvordan du dyrker ditt eget frø. Foto Andrew McMillion

Ta vare på frørestene

I Datsja er vi opptatt av å spre kunnskap om bevaring av frø ved nedfrysing. Nedfrysing er erfaringsmessig den sikreste og beste måten å lagre frø på over lang tid, men det forutsetter at frøet er tørt nok og at det legges ned lufttett. Kjøper du frø nå, men ikke bruker alt i løpet av sesongen, så tørk det godt, pakk restene ned på et tett glass og legg det i bunn av fryseren. Husk at når du tar opp frø fra fryseren, så la glasset eller pakken temperere seg så det ikke kondenserer og blir fuktig når du åpner. Dette er spesielt viktig hvis du ikke bruker opp alt frøet og skal fryse ned resten etterpå.

På den måten vinner du erfaring med nedfrysing og kan bygge deg opp et frølager over år - det er god beredskap.

Et tett glass og tørt frø gir god langtidslagring - i bunnen av fryseboksen. Foto Anders Nordrum

Vinterkurs om Beredskapshager

Er du interessert i å delta på Vinterkurs om Beredskapshagen lørdag 5. Februar, kan du lese mer her https://www.datsja.no/blogg/2022/1/18/vinterkurs-om-beredskapshagen

Vinterkurset fokuserer på planleggingen av og dyrkingsmetodene for en hagesenteruavhengig beredskapshage med alle nødvendige innsatsfaktorer i trillebåravstand fra hagen.

Gartner Anders Nordrum