Podekurs for nybegynnere

Lørdag 19 mars holder Datsja dagskurs i poding av frukttrær for nybegynnere her på Leira i Valdres. Kurset krever ingen forkunnskaper eller eget utstyr, men du reiser hjem med nye ferdigheter og 3 små epletrær du selv har podet.

Et frodig epletre i hagen er en drøm mange av oss bærer på - og det kan bli en liten og viktig del av hva en kjøkkenhage kan gi når vi trenger det . Foto: Jony Ive

Transplantasjon

Poding er en enkel transplantasjonsteknikk av vev (kvist) fra en plante til en annen (rot), som gjør det mulig å lage mange trær av en og samme sort, - eller vi kan pode om et gammelt tre til en eller flere nye sorter.

Flere sorter epler på samme tre er en mulighet som åpner seg når vi kan pode. Foto fra internett

Poding er en form for kloning. Kunnskapen om poding som inngrep og formeringsmåte er mange tusen år gammel, og har mest sannsynlig sin opprinnelse et sted i østen. Mye taler for at kultureplet og podeteknikken har fulgt den samme ruta langs silkeveien og så videre nordover til oss. https://gartneryrket.no/tema/frukt-og-baer/kultureplenes-genetiske-opphav/

Vi vet ikke hvor lenge menneskene har podet, men poding er omtalt i Bibelen, i Kina har det vært brukt i årtusener og vi kan finne det dokumentert som her på gammel gresk-romersk veggkunst.

Som hobby er poding spennende og utfordrende. Samtidig mener vi det er en nyttig kunnskap å spre, slik at nye trær kan lages fra bunnen eller gamle trær ompodes. I vårt perspektiv er dette en viktig ferdighet å mestre, og som kan gi produktive frukttrær både i egen kjøkkenhage, skoghager, utkanter eller plantet som enkelt trær i utmark.

Vellykket poding bygger på kunnskap og øvelse - masse øvelse.

Innhold i kurset

Det blir litt om podingens historie, hva som kan podes på hva (pære på rogn osv), hvordan du kan dyrke frem egne grunnstammer, podeteknikker, skjæreøvelser (mengdetrening), poding, stell av podingene i vinduskarmen, oppbygging og forming av et nytt tre.

Epler kan dyrkes over mye av landet

Det finnes ingen garanti for at epler eller andre fruktreslag skal klare seg over alt, men det finnes heller ingen klare begrensninger. Med riktig valg av sort, grunnstamme og plassering, er det overraskende hvor mange steder en del sorter lar seg dyrke med hell. Reiser vi gjennom dalfører som Gudbrandsdalen og Valdres, vil vi se at de gamle frukttrærne har en selvfølgelig plass i områder vi ikke forbinder med frukdyrking, slik bildene under fra 600 moh, ved foten av Jotunheimen, er et godt eksempel på.

Dette gamle glassepletreet (eller kanskje det er ‘Transparente Blanche’?) vokser inn mot sørveggen på gården til Eline og Øyvind Berge, 600 moh i Vestre Slidre i Valdres. Riktig sort og riktig plassering gjør det mulig å dyrke epler over mye av landet.

Kurset starter kl 10.00 og er ferdig kl 16.00. Kaffe ved ankomst og lunsj ca kl 13.00.

Ønsker du overnatting fra fredag til lørdag eller til søndag, finner du hotell på Fagernes, men vi kan også tilby rimelig overnatting privat. Se under.

Påmelding gjør du ved å skrive til post@datsja.no

Dagskurs inkludert mat, grunnstammer og materiell koster kr. 1500,-.

Vi kan tilby noe overnatting med enkel kveldsmat, frokost og oppredd seng til kr 500,-

Maks 15 deltakere.

Gartner Anders Nordrum