Hyttehagen i fjellet - vinterkurs 22 - 23 januar 2024

Stadig flere erfarer at området rundt hytta i fjellet ofte egner seg ualminnelig godt til dyrking og derfor kan være en del av den totale beredskapshagen. Høyt hevet over iberiaskogsnegler og potettørråte kan den skrinne fjelljorda med enkle grep bli fruktbar og by på like store avlinger som i lavlandet. Men det krever kunnskap.

På stølen 850 moh hos Anja Løkken i Tisleidalen i Valdres dyrkes alt de trenger av grønnsaker og poteter

På hytta til Johan Fredrik Arntzen 940 moh inn mot Syndin trives poteter, hvitløk, rødbeter mm

Det skjer noe viktig under snøen

Det er fantastisk å tenke på at det er nettopp nå, under snø og skispor, på tross av korte dager, lav sol, frostrøyk og de mange minusgradene, at våren er i emning - i fjellet. Den biologiske klokka i naturen krever sin pause - slik vi må sove - slik at kulden får bryte ned hvilen i knoppene til trær, busker og stauder, og hvitløkens robuste røtter kan fortsette å vokse seg stadig dypere ned i den kalde mørke jorda og slik forberede seg til godt næringsopptak og forsommertørke - ja, alt dette som egentlig bare er et eneste stort forunderlig eventyr. Og på samme måte som naturen nå forbereder seg på en ny vekstsesong, er tiden der for oss til planlegge og starte med den første såingen.

Det skjer noe under snøen.

Rotutvikling på hvitløk satt i oktober og gravd opp i november. Det skjer mye under snøen

Ikke la deg skremme av skareføre og istapper fra takrenner

For i vinduskarmen er det utrolig nok snart tid for å så purre (midt i februar), om den skal rekke å bli stor nok til utplanting når våren kommer i fjellet. Siden kommer i tur og orden selleri, kålvekster, urter, salat, ruccula, squash og alt det andre vi kanskje har lyst til å prøve å fylle hyttehagen med. Og alle disse småplantene kan vi med bare litt kjennskap og kunnskap lett drive frem fra frø i vårt eget kjøkken- eller stuevindu.

Spiring av purre i slutten av februar. Kurset har fokus på hvordan du kan lage dine egne robuste småplanter.

Et spennende samarbeid

Kursene om dyrking til fjells, skjer på det tradisjonsrike hotellet og gourmetrestauranten Nythun 900 moh på vegen mellom Leira og Etnedal i Valdres. Her har Marit og Jørn Utheim gjennom de siste 4 årene vunnet seg kunnskap om dyrking av poteter og et variert utvalg grønnsaker til egen restaurant. Et svært vellykket prosjekt som stadig utvides og som for oss har blitt en naturlig og god ramme rundt Hyttehagekurset. Dette oppholdet byr på nydelig mat og velprøvd dyrkingskunnskap for oss som dyrker opp mot tregrensen.

På Nythun 900 moh dyrker de nå selv det meste de trenger gjennom sensommer, høst og førjulsvinter.

I dag dyrker de på Nythun nok poteter til egen restaurant fra ettersommer til påske.

Temaene blir:

  • Ulike planter har ulike frø med ulike behov underveis i spireprosessen. De samme plantene trenger derfor også forskjellige vilkår underveis i "oppveksten". Vi skal bli bedre kjent med noen av prosessene og behovene.

  • Hvilke grønnsaker/urter må vi så inne og hvilke kan vi så direkte ute i hyttehagen?

  • Så-kalender for hyttehagen.

  • Deling av gode og mindre gode erfaringer med å lage egne småplanter.

  • Blomstrende og spiselige pryd- og nytteplanter på hytta.

  • Overgang, herding og klimatilpassning for plantene fra kjøkkenvindu og over til en frisk og kald fjell-luft.

  • Hvor kan de flerårige grønnsakene og urtene stå på tomta?

  • Plassering av grønnsakene i hyttehagen.

  • Andre ting vi kan grunne på og planlegge frem til varmen kommer og det igjen eksploderer i fjellet.

Kurset går fra lunsj den 22 januar og til lunsj 23 januar.

Kursavgift kr 1000,- betales separat til Datsja ved påmelding. post@datsja.no

Oppholdet med lunsj, middag, frokost, lunsj og kaffe i pauser koster 2000,- per pers i dobbeltrom og 2250,- per pers i enekltrom. Måltider eks rom og frokost kr 1600,-. Betales ved påmelding. post@nythun.com





Gartner Anders Nordrum