Datsja i en ny tid

Verden og vårt eget norske samfunn opplever endring og har fått et noe større fokus på beredskap. For oss i Datsja har det ført til en betydelig etterspørsel etter foredrag og kurs, og vi har måttet omprioritere tid og krefter fra å skrive artikler til mer reiseaktivitet - for en periode.

En foreløpig omprioritering.

Drømmen var å kunne si at lav aktivitet og få nye publikasjoner her på bloggen Datsja, skyldes mindre interesse for beredskap og at vårt arbeid har blitt overflødig. Dessverre er det ikke slik, og vi har det siste året måttet omprioritere bruk av tid og krefter. Vi håper selvfølgelig, som alle andre, at spenningsnivået i verden går ned og at vi igjen finner tilbake til “normalen” - men for tiden ser vi at kriger, klimaendringer, politisk uro, pandemi og befolkningsvekst møtes i en litt uheldig cocktail som igjen skaper mindre forutsigbarhet og stabilitet.

I praksis betyr det at nasjoner og unioner nå ruster opp og sikrer seg i forhold til forsvar, energi, jordbruk, matlager, medisin og egen industri. Som enkeltmennesker og husstander oppleves situasjonen ulikt, men for en del skaper det en bevissthet på større egenberedskap - og det er her tanken om en plan-B for prydhagen kommer inn - eller det vi har valgt å kalle beredkapshagen - en kjøkkenhage som med gjødselressurser i trillebåravstand fra hagen og uavhengig av åpne hagesentre kan driftes med håndkraft og gi gode avlinger på det som før var plen og staudebed. Arealer som i seg selv ikke på noen måte skaffer nok mat til husstanden, men de vil kunne gi et viktig bidrag - om vi har kunnskapene. Det er mest mulig av denne typen kunnskap vi har jobbet med å formidle gjennom blogg, kurs og bok siden januar 2016.

Begge deler

Men på tross av omprioriteringer har vi dessverre måttet takke nei til mange hyggelige invitasjoner siste året, siden tid og krefter ikke helt har strukket til. Men livet er i endring og fra høsten 2023 blir Anders pensjonist og da får både han og Barbro mer disponibel tid - og om da behovet for vår deltakelse fortsatt skulle være som nå, åpner den nye livssituasjonen vår for både å kunne reise noe mer og samtidig skrive om de mange temaene som ligger på vent. Frem til da vil vi holde fokus på å gjennomføre kurs og foredrag som er planlagt.

Kursdager i vår

I Bergen er vi invitert av Bybonden til å holde dagskurs i beredskapshagen både lørdag 22. og søndag .23. april. I mai blir det dagskurs i beredskapshagen lørdagene 6 og lørdag 13 mai her hos oss i Valdres. Du kan melde deg på kurs i Valdres nå, men mer informasjon om dette kurset kommer her på bloggen i løpet av neste uke. E-post kan sendes til post@datsja.no.

Om du bor i nærområdet av Bergen og ønsker å delta på kurs hos Bybonden, kan du kontakte dem direkte. https://www.facebook.com/events/863687544695519/?ref=newsfeed

Pakker frø og dyrker videre i fjellet

Det er bare skriving av nye blogginnlegg som foreløpig har blitt berørt av omprioriteringene. Vi fortsetter med kursene, pakker beredskapsfrø for nedfrysing og langtidslagring og vi dyrker videre i fjellet på friskt mormateriale av tørråtesterke poteter , gamle sjalottløk sorter og hvitløk.

Kjøkkenhagen på hytta i fjellet

En ny tematikk vi tar opp i høst, blir kurs for hytteiere som ønsker å dyrke i fjellet. Gjennom mange år har vi fulgt kjøkkenhagedyrkere til fjells og ser at de får det til med litt kunnskap og enkle grep. Sammen med fjellhotellet og restauranten Nythun her i Valdres, blir det kurs i september. Også dette vil vi informere mer om senere her på bloggen.

Gartner Anders Nordrum