Vårkurs om Beredskapshagen 6. og 13. mai 2023

Alle plener, bed og ledige grøntområder kan med enkle grep gjøres om til produktive kjøkkenhager med hjelp av grønnsakfrø, håndredskaper og gjødselressurser fra nærområdet. Målet med dagskurset her i Valdres er å gi deg en praktisk, velprøvd og god innføring i hvordan du og dine kan gjøre det.

Hva er en beredskapshage?

En beredskapshage er egentlig prydhagens plan-B, og ikke nødvendigvis en kjøkkenhage du må dyrke opp her og nå. En beredskapshage er derfor mest av alt kunnskapen om dyrkingsprosessen, frøene og utstyret du har tilgjengelig så du skal kunne omdanne det som nå er en mer eller mindre velfrisert hage, til å bli en produktiv kjøkkenhage, som kan gi deg og dine et størst mulig bidrag av fersk mat - om behovet skulle melde seg.

En Beredskapshage tar utgangspunkt i det arealet du har tilgjengelig

Bed og rette linjer er praktisk, men ikke en nødvendig.

“Trillebåravstand”

Kurset tar utgangspunkt i at vi havner i en situasjon der det ikke uten videre bare er å gå til hagesenteret å kjøpe inn det vi trenger av frø, jord og gjødsel, men må ta til takke med det vi har i vårt lille “hageberedskapslager” og med gjødselressurser fra hjemmet og i trillebåravstand til det som blir kjøkkenhagen.

Kurset gir en innføring i:  

- Hva er en fruktbar jord og hvordan bidrar vi til å bygge den opp?
- Hvilke skadedyr og sykdommer har vi og hvordan kan de holdes i sjakk?
- Hva bør vi ha på lager av utstyr og hjelpemidler.
- Langtidslagring av frø. - Jordtyper - hvilke har du i din hage? - Egenprodusert såjord
- Småplante-oppal i vinduskarmen uten kunstig lys.
- Naturens og nærområdets gjødselreserver.
- Praktisk dyrking.
- Kort om høsting og lagring.
- Valg av grønnsaksslag og sorter.  

Kursholdere

Gjennom kursholder Anders Nordrums 35 årige bakgrunn som gartner, pedagog og gartnerfaglærer,  og hans og Barbros erfaringer fra egen kjøkkenhage, formidles grunnleggende kunnskaper om enkel dyrking, basert på erfaringer fra de Sovjetiske Datsjaene og våre egne forfedres mer selvhjulpne grønnsakdyrking.

Dagsplan

Kursdagen starter kl 10.00 og slutter kl 16.00.

Kursavgiften er kr 1350. (Det vil bli sendt ut faktura i forkant av kurset.)

Det blir servert kaffe /te og noe å bite i ved ankomst, og varm lunsj midt på dagen.

Vi kan tilby noen overnattingsplasser med oppredd seng, kveldsmat og frokost til 500,- pr person. Det fins også en ganske rimelig hyttecamping på Leira og det er hotell på Fagernes.

Påmelding eller evt spørsmål: Send mail til post@datsja.no.

Det er begrensede plasser. Ved å skrive mail til post@datsja.no vil du få bekreftet om det er ledig plass.

Salg av småplanter, løk og settepoteter

Anders jobber i dag som gartner ved fengselet i Valdres der de også selger småplanter av en del grønnsaker, setteløk og sertifisert settepotet av “Nansen”. Fra fengselets gartneri vil det stå en henger med disse varene på kursdagene. Hengeren blir selvbetjent og dere vippser bare til fengselets konto for det dere eventuelt vil kjøpe med.

Gartner Anders Nordrum