Aspargeshagen i Gudbrandsdalen

Far hadde en ustoppelig trang til å prøve det som egentlig ikke gikk - så derfor - og fordi han elsket aspargessuppe - plantet han asparges i kjøkkenhagen 350 moh ved Fåvang i Gudbrandsdalen. Etter snart 40 år gir plantene fortsatt avling.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Grete og Bent er gjennomsyret av selvbergingstanken

I 40 år har de drevet med matauk, og de har latt det gå sport i hvor lite de egentlig trenger å kjøpe av mat - OG hele produksjonslinjen deres, fra jord til bord, er nedsmittet i en variert flora melkesyrebakterier. Grete og Bent Nilsen er fargerike, glade, stolte selvbergere, og de er utømmelige kilder til velprøvd, håndbåren kunnskap for de som ønsker å lære mer om hva selvberging i praksis innebærer.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Kornet, hagen, arven og livet

Kristin og Johan Sward dyrker og tar vare på restene av våre forfedres store kornarv. Ved å dyrke de gamle sortene, bruke dem og gjøre de tilgjengelig for deg og meg som bakemel og så-korn, lever kunnskapen om sorter, dyrking og bakeegenskaper videre - sort for sort. Kristin og Johan sitter i dag på gamle landsorter som kan dyrkes over store deler av Norge - også på enkelte steder det ikke lenger dyrkes korn - det er verdt spalteplass i et beredskapsperspektiv.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Han samler planter for livet

Ingen i Norge har gjort mer for innsamling, utprøving og spredning av spiselige vekster og frø for norske forhold, enn x-briten og havforskeren Stephen Barstow. Drevet av en genuin matvekst-interesse og en dyp overbevisning om at mange av disse plantene kan bli viktige i fremtiden, bruker han tid på bevaring, kunnskapsdeling om og spredning av nyttevekster. Nå foreslår han etablering av nyttevekst/grønnsaks-reservater over hele landet - det tror vi en dag kan vise seg å bli viktig.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Chilli for norske kjøkkenhager?

Hvilke chillisorter vil klare seg best og gi mest avling under enkle forhold for en helt vanlig norsk husstand? Christopher Brandsdal i Valdres er en av mange lidenskapelige chillidyrkere som gjennom egen og andres nettsider søker over hele verden etter sortene med ulike egenskaper. Vi jakter på sorter med kort kulturtid - har du erfaringer å dele?

 

Read More
Gartner Anders Nordrum