Med poding av agurker på kursplanen

På vårens kurs om Beredskapshager i Vestfold og Valdres, er poding av agurk på gresskar noe kursdeltakerne skal få prøve i praksis. Ikke først og fremst fordi det er morsomt og utfordrende, men fordi det åpner nye muligheter for dyrking av en våre mest sårbare grønnsaks-kulturer.

Gartner Anders Nordrum
Kurs i beredskapshagen

Vi lever våre liv trygt i en matvare-overflod holdt oppe av en solid økonomi, olje, elektrisitet, rent vann, matvarer som kan transporteres jorda rundt, datateknologi, godt smittevern og fravær av krig. Dette er veldig bra. Men hva om noe av dette stabile glipper - hva om vi måtte dyrke mer av vår egen mat for en periode?

Halvor Nordrum
Lagring av grønnsaker i hagen

Vi har i disse dager åpnet vårt første provisoriske vinterlager av grønnsaker i hagen. Overvintringen har dette året gått bra, selv om temperaturen noen netter krøp under - 20C, snødekket var tynt og metoden var enkel. Men det er ingen garanti for at det alltid vil fungere.

Gartner Anders Nordrum
Småplanter i egen jord og gjødsel

De fleste av oss er ganske avhengige av innkjøpt jord og gjødsel til småplantene vi dyrker frem i vinduskarmer om våren. Men hva om vi en gang måtte klare å sanke og komponere all jord og gjødsel selv? Ingen hagesenter, ingen husdyrgjødsel - hva da?

Gartner Anders Nordrum
Purre, 1000 år i norske hager

Poteter, og de aller fleste grønnsaksslag, er ganske nye i norske kjøkkenhager. Men noen unntak er det - purren er en av dem, og velger du riktig sort kan de lagres ute og høstes ferske gjennom vinteren.

 

Gartner Anders Nordrum
Hva gjør du med jordrottene?

Kombinasjonen av en kjøkkenhage full av grønnsaker/poteter og jordrotter/vånd er ganske enkelt uforenelig. Galina Kazima anbefaler planten hundetunge rundt hele kjøkkenhagen. Hva er din strategi?

 

Gartner Anders Nordrum
Tomatdyrking med fjær og uten vanning

Hva dun, fjær og aviser har med tomatdyrking i veksthus å gjøre, kan være vanskelig å se ved første øyekast. For Galina Kazima er det en logisk sammenheng - og hun dyrker sine tomater uten mer vann og næring enn det de får under plantingen.

Gartner Anders Nordrum
Når røttene ble lange

Det vet ingen med sikkerhet, men det er ikke mye familielikhet mellom dagens frodige, veldreide, rette og varierte «gulrotfamilie» og med den mer enn 3000 år gamle stamfaren de alle en gang sprang ut fra. Bare en ting er sikkert, og det er at det bokstavelig talt har gått den rette veien.

Gartner Anders Nordrum
Rødbete - lettdyrket, næringsrik og lagringsssterk

15. november hentet vi ut den siste rødbeten fra i fjor. 14 måneder etter høsting var den fortsatt fast og fin etter en vinter i mose og en sommer og høst i en pose i kjøleskapet. I dag er det stor vitenskapelig enighet om at rødbeten er en av våre mest næringsrike grønnsaker. Dessuten er den lett å dyrke over hele landet.

Gartner Anders Nordrum
Kjøkkenhagen i kilo

200 kvadratmeter kjøkkenhage vil med riktig stell gi mye mat. Men hvor mange kilo er mulig å hente ut, og hvor mange kcal snakker vi i tilfelle om pr 100 gr?

Gartner Anders Nordrum
Tid for å gjære kål

«Av kål som er frisk, men laus eller sprokken, kan ein laga «sauerkraut» (gjæra kål)», skrev professor Olav Moen i «Hagebok for heim og skule» i 1933. Fermentering kaller vi det i dag.

Gartner Anders Nordrum
Tanker bak beredskapshagen

TvHelse sendte dette innslaget om tankene bak Datsja og beredskapshagen. Sett med våre øyne, en oversiktlig innføring i det vi ønsker å formidle kunnskap om. 200m2 kjøkkenhage er på ingen måte nok, men vil være et viktig bidrag inn i husholdningen.

Gartner Anders Nordrum
Tid for å samle vårens så-jord

«Porøs, muldrik og kraftig» var grunnoppskriften på den gode så-jord. Gjerne også «svart mold fra en løvskog» står det i læreboka fra 1909. Helst skulle den sankes nå om høsten, før telen stengte jorden for vinteren. - For så-jorda, den trenger vi jo allerede i februar.

Gartner Anders Nordrum
Å lagre grønnsaker i hagen om vinteren

Med hvitmose som stikkord og kunnskap fra gammel norsk hagelitteratur,  kulelagring i landbruket, egne erfaringer og gode innspill fra bloggens lesere, graver vi nå eksperimentelt ned et mini-grønnsakslager i hagen.  Det skal åpnes til våren.

Gartner Anders Nordrum