Gåtene bak antallet på hvitløksbåtene

Hva er egentlig hemmeligheten bak det å dyrke frem hvitløk med mange fedd/båter/kløfter, kontra det å dyrke frem bare en hel stor løk? For oss var dette en gåte, helt til professor Qiaochun Wang fra Kina ga oss noen av nøklene under et besøk her i Valdres. Mye peker i retning av ganske enkel plantefysiologi. 

Read More
Gartner Anders Nordrum
Hvitløksfletting

Hvitløksfletter er en praktisk og dekorativ måte å oppbevare hvitløk på gjennom vinteren. Flettingen krever litt øvelse, men vanskelig er det ikke. Det er finnes flere teknikker - selv bruker vi denne.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Aspargeshagen i Gudbrandsdalen

Far hadde en ustoppelig trang til å prøve det som egentlig ikke gikk - så derfor - og fordi han elsket aspargessuppe - plantet han asparges i kjøkkenhagen 350 moh ved Fåvang i Gudbrandsdalen. Etter snart 40 år gir plantene fortsatt avling.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Grete og Bent er gjennomsyret av selvbergingstanken

I 40 år har de drevet med matauk, og de har latt det gå sport i hvor lite de egentlig trenger å kjøpe av mat - OG hele produksjonslinjen deres, fra jord til bord, er nedsmittet i en variert flora melkesyrebakterier. Grete og Bent Nilsen er fargerike, glade, stolte selvbergere, og de er utømmelige kilder til velprøvd, håndbåren kunnskap for de som ønsker å lære mer om hva selvberging i praksis innebærer.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Kornet, hagen, arven og livet

Kristin og Johan Sward dyrker og tar vare på restene av våre forfedres store kornarv. Ved å dyrke de gamle sortene, bruke dem og gjøre de tilgjengelig for deg og meg som bakemel og så-korn, lever kunnskapen om sorter, dyrking og bakeegenskaper videre - sort for sort. Kristin og Johan sitter i dag på gamle landsorter som kan dyrkes over store deler av Norge - også på enkelte steder det ikke lenger dyrkes korn - det er verdt spalteplass i et beredskapsperspektiv.

Read More
Gartner Anders Nordrum