Biokull bygger jordsmonn i kjøkkenhagen for generasjoner.

Biokullets rolle i jordsmonnet er ikke en ny hipp forskningstrend - kull er en naturlig følge av skogbranner, det fungerer som et “korallrev” for deler av jordas rike mikroliv og som buffer og reservoar for vann, luft og næring, I kombinasjon med organisk avfall er kullet bevisst brukt av jordbrukssamfunn gjennom tidene for å øke jordas dybde og fruktbarhet - fra bønder i Amazonas lenge før vår tidsregning, til 1850 tallets kjøkkenhager i Norge.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Hvor finner vi mat om "the computer says no»?

Forsvaret er betenkt. «Om Norge blir angrepet, kuttes strømmen først, vannet forgiftes, livsviktige medisiner blir umulig å få tak i, mobilnettet forsvinner.» står det i ingressen til Debatten på nrk den 7. februar.  Er vi forberedt på å ta større ansvar for oss selv og hverandre - over tid?

Read More
Gartner Anders Nordrum
Podekurs

Lørdag 16. mars holder Datsja dagskurs i poding av frukttrær for nybegynnere her på Leira i Valdres. Kurset krever ingen forkunnskaper eller eget utstyr, men du reiser hjem med nye ferdigheter, litt enkelt utstyr og 3 små epletrær du selv har podet.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Ramsalt matsikkerhet

Før fryseboksens tidsaldre ble grønnsaker og annen mat ofte lagret gjennom tørking, speking, hermetisering, laking, fermentering osv. Sentralt i alt dette, stod saltet. Det kan bli nyttig kunnskap igjen.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Ut å høste gulrøtter - nå!

“En utmerket oppbevaringsmaate, som kan praktiseres der, hvor man har rikelig med dækningsmateriale (feks tang), er at la røterne staa urørt i jorden med gresset paa og ovenpaa sengene dække saa tykt, at frosten ikke kommer til” skriver Sigurd Lysbakken i 1909.

I 2019 altså 110 år etterpå, gjør Merethe, Bent og Grete nøyaktig det samme, på sin måte, med hell.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Matvareberedskap i din egen plen

Plener og andre små og store jordflekker rundt hus og i nabolag, kan bli en viktig del av vår totale matvareberedskap ved langvarig matknapphet. Målet med Datsjas blogg og arbeid er å samle, erfare og spre kunnskap som kan gjøre det mulig for flest mulig å dyrke mest mulig mat i eget nærområde - om situasjonen skulle kreve det.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Datsjas Facebook side

Vi ser at det er viktig å dele kunnskap om og rundt temaet matvareberedskap med Datsjas følgere - også utover det vi selv produserer av artikler om dyrking i en beredskapshage. Datsjas facebook side https://www.facebook.com/datsjano/ er stedet vi legger ut det vi tenker er relevant stoff rundt temaet.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Høstjakt på gode asparges-gener

“Asparges formeres av frø, som taes av de største og rødeste bær, som kommer paa de kraftigste planter” skriver Hagebrukslærer Sigurd Lysbakken i sin lærebok om Havedyrking i 1909 og peker med det på betydningen av å velge gode morplanter for nye generasjoner asparges. Nå er tiden inne for alle oss som planlegger et aspargesfelt å sirkle inn de “riktige” asparges-genene for hagen der vi bor.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Varm eller kald løklagring?

Matløk som gror, mister holdbarhet. Samtidig trenger vi å lagre egen løk mye av året - ikke minst i et beredskaps perspektiv. Løk er en viktig grønnsak. Men skal den ha det kaldt eller varmt og hvordan oppbevares den egentlig best? Vi har skrevet om det før, men mange spør - så derfor en liten reprise.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Gåtene bak antallet på hvitløksbåtene

Hva er egentlig hemmeligheten bak det å dyrke frem hvitløk med mange fedd/båter/kløfter, kontra det å dyrke frem bare en hel stor løk? For oss var dette en gåte, helt til professor Qiaochun Wang fra Kina ga oss noen av nøklene under et besøk her i Valdres. Mye peker i retning av ganske enkel plantefysiologi. 

Read More
Gartner Anders Nordrum
Hvitløksfletting

Hvitløksfletter er en praktisk og dekorativ måte å oppbevare hvitløk på gjennom vinteren. Flettingen krever litt øvelse, men vanskelig er det ikke. Det er finnes flere teknikker - selv bruker vi denne.

Read More
Gartner Anders Nordrum