Dagskurs om Beredskapshager våren 2024

Alle plener, bed og ledige grøntområder kan med ganske enkle grep gjøres om til produktive kjøkkenhager med hjelp av grønnsakfrø, håndredskaper, gjødselressurser fra nærområdet og noen grunnleggende kunnskaper. Målet med et dagskurs, er å gi deg kunnskapene gjennom en praktisk, velprøvd og god innføring i hvordan du/dine kan få mest mulig ut av den hageflekken som er tilgjengelig. I år holder vi dagskurs både i hos Bybonden i Bergen (13 april), Valdres (4 og 11 mai) og ved Grønt kompetansesenter i Trøndelag 25 mai.

Fra beredskapshage-modellen til Datsja i Valdres.

Hva er en beredskapshage?

En beredskapshage er egentlig prydhagens plan-B, og ikke nødvendigvis en kjøkkenhage du må dyrke opp her og nå. En beredskapshage er derfor mest av alt kunnskapen om jorden, dyrkingsprosessen, frøene og utstyret du har tilgjengelig, så du raskt skal kunne omdanne det som nå er en mer eller mindre velfrisert hage, til å bli en produktiv kjøkkenhage, som kan gi deg og dine et størst mulig bidrag av fersk mat - om behovet skulle melde seg.

En Beredskapshage tar utgangspunkt i det store eller lille arealet du har tilgjengelig. Bilde er tatt i Ringebu sentrum

Alle kan dyrke og få gode avlinger

Heldigvis er det ingen sammenheng mellom avling og grønne fingre - det handler kun om å forstå litt mer om behovene jorda og plantene har og så omsette den kunnskapen i praktisk dyrking. Hvordan hagen ser ut - ryddig og striglet eller litt rotete og “naturell” - er bare et spørsmål om hva du trives med - for jorda og plantene er det uvesentlig så lenge de har det de trenger.

Bed og rette linjer er praktisk, men ikke en nødvendig

“Trillebåravstand”

Kurset tar utgangspunkt i at vi havner i en situasjon der det ikke uten videre bare er å gå til hagesenteret å kjøpe inn det vi trenger av frø, jord og gjødsel, men må ta til takke med det vi har i vårt lille “hageberedskapslager” og med gjødselressurser fra hjemmet og i trillebåravstand til det som blir kjøkkenhagen.

Å dyrke med trillebåravstand som mulighet og begrensning er en viktig tilnærming for all undervisningen om beredskapshager.

Kurset gir en innføring i:  

- Hva er en fruktbar jord og hvordan bidrar vi til å bygge den opp?
- Hvilke skadedyr og sykdommer har vi og hvordan kan de holdes i sjakk?
- Hva bør vi ha på lager av utstyr og hjelpemidler.
- Langtidslagring av frø. - Jordtyper - hvilke har du i din hage? - Egenprodusert såjord
- Småplante-oppal i vinduskarmen uten kunstig lys.
- Naturens og nærområdets gjødselreserver.
- Praktisk dyrking.
- Kort om høsting og lagring.
- Valg av grønnsaksslag og sorter.  

Kursdagen veksler mellom undervisning med bilder inne og ut å vise, ta og kjenne på. Foto Bybonden i Bergen

Kursholdere

Gjennom kursholder Anders Nordrums 35 årige bakgrunn som gartner, pedagog og gartnerfaglærer,  og hans og Barbros erfaringer fra egen kjøkkenhage, formidles grunnleggende kunnskaper om enkel dyrking, basert på erfaringer fra de Sovjetiske Datsjaene og våre egne forfedres mer selvhjulpne grønnsakdyrking.

Barbro og Anders. Foto Morten Lauveng

Kursdager og steder

I Bergen hos Bybonden:

Lørdag 13 april . Les mer og påmelding via denne lenken: Beredskapshagen med Anders og Barbro Nordrum 💚 Bybonden i Bergen - Apr 13, 2024 | Checkin

Kurs hos Datsja i Valdres lørdagene 4 mai og 11 mai (begge kurs er like)

Kursdagen starter kl 10.00 og slutter kl 16.00.

Kursavgiften er kr 1350. (Det vil bli sendt ut faktura i forkant av kurset.)

Det blir servert kaffe /te og noe å bite i ved ankomst, og varm lunsj midt på dagen.

Vi kan tilby noen overnattingsplasser med oppredd seng, kveldsmat og frokost til 500,- pr person. Det fins også en ganske rimelig hyttecamping på Leira og det er hotell på Fagernes.

Påmelding eller evt spørsmål: Send mail til post@datsja.no.

I Trøndelag hos Grønt kompetansesenter 25 mai. Matproduksjon i egen hage. Les mer og påmelding via denne lenken: Hjem - Grønt Kompetansesenter (gkms.no)

Gartner Anders Nordrum