Gammelt nytt - ett år gamle rå multer på glass

På tur til Arkhangelsk i Russland sommeren 2015, fikk vi smake rå, usukret og ubehandlet multer fra sommeren 2014.  Mente å huske jeg hadde hørt om det fra gammelt av også i Norge, men ble overrasket over smak og kvalitet. 

I ren begeistring, - som om det var en stor nyhet - fortalte jeg om erfaringen på facebook, - hvorpå Barbro svarer; «dette mener jeg å huske at moren min også gjorde». - Helt utrolig, - her har vi vært gift i 31 år, og jeg har aldri kommet på å spørre verken henne eller svigermor.

Vel hjemme i Norge fant jeg frem Frøken Schønbergs kokebok fra 1938, og leser: «Har man friske nyplukkede multer, legger man dem direkte ned på rene glass, skylt med konjakk. Glassene skrues godt til, pakkes i mørkt papir og oppbevares koldt i kjelleren». (Gyldendal Norske forlag) Så ny var altså den nyheten!

Forklaringen

Den henger mest sannsynlig ikke så mye sammen med Frøken Schønbergs konjakk-skylling av glassene, selv om det kan virke noe inn. Mer sannsynlig henger det sammen med: «Et høyt innhold av benzosyre (som er et naturlig konserveringsmiddel) gjør at molte kan lagres i lengre tid uten at bærene ødelegges».

Som C - vitamin kilde er rå multer i særklasse, og derfor svært nyttig i en mattilgang basert på det hagen og naturen kan tilby. Neste uke kommer fortellingen om multenes ernæringsmessige plass - i en helt spesiell historisk hendelse. 

Gartner Anders Nordrum