Vokste opp med grønnkål på hverdagsmenyen

Med oppvekst på 50-60 tallet, bar hverdagsmenyen sterkt preg av kortreist mat fra egen jord og naturen rundt. Man kastet ikke mat, men brukte alt. Kjøkkenavfall og matrester gikk til dyra,. Og selv tørrstoffet øverst i septiktanken, ble øst opp og gikk inn i kretsløpet- sammen med husdyrgjødsel og kompost.  Sånn var det - nøkternt og sparsommelig, men jorden ga rikelig til alle.

Torstein Jæger Dahl på Fagernes, kommer opprinnelig fra et småbruk nær Dokka i Nordre Land. 

Torstein Jæger Dahl på Fagernes, kommer opprinnelig fra et småbruk nær Dokka i Nordre Land. 

Familien var, som de fleste jordbrukere på denne tiden, godt selvberget. Selvforsyning av melk, egg, kjøtt, poteter og grønnsaker, ga et godt og variert kosthold til barneflokken. Etter de harde 30- årene, krigen og så gjennoppbyggingen av landet - med påfølgende matvarerasjonering, satt selvbergingstanken dypt i foreldrene - som i befolkningen ellers. 

Men en grønnsak stod ekstra sentralt hos familien Jæger Dahl; - grønnkålen. Ikke det at grønnkål var uvanlig rundt i kjøkkenhagene, men mor og far dyrket mye, forteller Torstein. Fra de første bladene kunne høstes på ettersommeren, til snøen smeltet neste vår, ble grønnkål ukentlig høstet inn og kokt til suppe sammen med kjøttkraft og makaroni. Utrolig godt, legger han til, og en fantastisk måte å sikre familien ferske, sunne grønnsaker på gjennom vinteren. 

Og godt må det ha vært, for favorittgrønnsaken til Torstein og kona Berit er fortsatt grønnkål - fra egen hage. Mange kilo høstes og fryses ned gjennom sommeren, enten som oppkuttede, ferske blader, eller som lettkokte, blenda suppebaser. Men fortsatt i skrivende stund, er Torstein ute og henter grønnkål i egen kjøkkenhage. Det går bra helt til elgen finner ut av det, ler han. Når elgen kommer, er løpet kjørt. Elg og rådyr var forøvrig også den største utfordringen i mors og fars grønnkålåker om vinteren, - vi måtte passe godt på.

I dag varierer Torstein og Berit tilberedningen. En av favorittene er en stekt base, som de enten spiser direkte eller bruker som fyll i grønnkålpai.

Oppskrift

  1. Varm stekepannen
  2. Ta i litt olje
  3. Press et hvitløksfedd og la det surre i oljen 
  4. Legg i ønsket mengde ferske eller frosne, oppkuttede grønnkålblader
  5. Bland litt grønnsaksbuljong i et par desiliter vann og hell over
  6. Press over litt sitron
  7. Legg på lokk og la bladene dampe og falle sammen noen minutter
  8. Ta av lokket og stek til det får en ønsket konsistens og farge
Gartner Anders Nordrum