Mobil vindus-hylle med nok naturlig vekstlys!?

Denne våren skal vi drive frem alle grønnsaks-plantene som trenger for-kultur, - med bare naturlig lys. Alle får samme oppal, også de som blir sådd i midten av februar og begynnelsen av mars. Hjelpemidlene blir vindus-hyller, hvitmaling og aliminiumsfolie. Så får vi se!

Dårlig erfaring uten tilleggslys 

Dette er selvfølgelig ingen nyhet, men jeg mangler selv gode egenerfaringer. Som gartner er jeg vant til å løse lysbehov med tilleggslys. Fra barndommen husker jeg de lange, lyse og slengete småplantene fra vinduskarmen, og har tenkt at det kanskje blir vanskelig å få brukbare planter med bare naturlig lys så tidlig på våren. Men etter å ha gått gatelangs i Arkhangelsk på vårparten, og sett inn i vinduer med hyller fulle av ganske greie planter til datsjaene, vil vi prøve.

Frem i lyset

Mye av utfordringen for spirende småplanter, er at de havner i vinduer med for få soltimer, eller at de blir plassert på et bord inne i rommet. I Russland er det tydeligvis ganske vanlig å ha løse hyller som settes inn i vinduet etter hvert som plassbehovet vokser. På den måten kommer alle plantene nærmest mulig vindusruta. Ved å ta flere vinduer i bruk, kan plantene flyttes over til mer skyggefulle sider av huset når vårsola begynner å brenne i vinduet mot syd.

12 dager siden purren ble sådd.

12 dager siden purren ble sådd.

Mobil vindus-hylle

Vi ville ikke skru fast lekter langs sidene av vindusforingene for å legge hyllene på, så vi har i stedet laget en ramme som kan settes inn i lysåpningen. Denne rammen har løse hyller som kan legges inn etter behov. For at rammen skal kunne settes fasti vinduet og stå støtt og stabilt uten å ripe opp vindusforingene, bygde vi den ca 1 cm kortere hver vei, og la på striper av tetningslist. Det ble stødig og bra..

Flere vinduer i huset har samme lysåpning, så vi regner med å flytte hele hylla mot vest når sola blir sterkere.

Lysforsterking

Ved å male alt hvitt, reflekteres lyset best mulig, og temperaturen holdes nede. Av samme grunn unngår vi også svart og andre mørke farger på pottene. Som potter skal vi bruke div rømme- / yoghurt-beger og isbokser og lage små hull i bunnen. Som skåler blir det engangs - aluminiumsformer.

For å ta vare på lyset, tenker vi å henge opp aluminiumsfolie i bakkant av hyllene, - dersom vi synes plantene ser ut til å få for lite lys.

 

Justerbare hyllehøyder. Tapet på tetningslist for å unngå riping.

Justerbare hyllehøyder. Tapet på tetningslist for å unngå riping.

Har du erfaringer og tips?

Jeg tror mange av dere har prøvd tidlig såing uten kunstig lys, og fått det til. Har du erfaringer og tips - eller husker hvordan den forrige generasjonen gjorde det, er det supert om du vil dele det med oss.

Gartner Anders Nordrum