Jordbær med hvitløk

Bildet viser en samplanting av jordbær og hvitløk i mai på en datsja i Arkhangelsk ved Hvitesjøen. Da en våre døtre tok bildet, spurte hun ikke hageeieren om årsaken til at akkurat disse to planteslagene delte bedd, men det skulle vi gjerne visst! Tipper at en eller flere av dere sitter med erfaringer - eller kanskje du sitter på selve fasiten?

Har det virkning? 

Jeg registrerte selv i forbifarten at jordbær/hvitløk - kombinasjonen var i bruk flere steder på datsjaer, men heller ikke jeg kom på å spørre om årsak, før dette bildet dukket opp igjen.

Jeg har lest og googlet litt, og ser at kombinasjonen brukes flere steder, men finner ingen helt entydige svar på hva det virker mot eller for. Siden jordbær er en utsatt plante mht bla jordbærsnutebille, teger, midd, snegler, rådyr, nematoder osv, hadde det vært interessant å høre om dette er en samplanting noen av leserne har erfaring med og som gir en evt positiv effekt for jordbærene.

Bioforsk har undersøkt noe rundt hvordan enkelte vekster virker inn på nematoder i potetjord.   Blant annet ble det i dette forsøket prøvd hvitløk, noe som viste positiv effekt. Siden flere typer jordboende nematoder er et problem også i jordbær, er det et mulig spor, - men det kan like godt være et blindspor.

Nye planter og nye felt

I dagens situasjon, er bruken av friske nye statskontrollerte jordbærplanter og vekslingen med stadig ny jord, den riktigste og viktigste måten for å bekjempe sykdommer og parasitter i jordbærfeltet for småhageeiere. Friske planter er generelt viktig.

Men siden www.datsja.no sitt fokus er «andre tider», og målet vårt er å hente inn og dele kunnskap om hvordan man kan dyrke best og mest mulig når hverdagen av en eller annen grunn ikke er A4, - ville det vært nyttig å høre om noen sitter på erfaringer med samplantinger i jordbær generelt og med hvitløk spesielt. 

Gartner Anders Nordrum