Chilli for norske kjøkkenhager?

Hvilke chillisorter vil klare seg best og gi mest avling under enkle forhold for en helt vanlig norsk husstand? Christopher Brandsdal i Valdres er en av mange lidenskapelige chillidyrkere som gjennom egen og andres nettsider søker over hele verden etter sortene med ulike egenskaper. Vi jakter på sorter med kort kulturtid - har du erfaringer å dele?

Chilli er samlebetegnelsen på en slekt med store variasjoner i smak, farge, størrelse og dyrkingsegenskaper.

Chilli er samlebetegnelsen på en slekt med store variasjoner i smak, farge, størrelse og dyrkingsegenskaper.

 

Spesialister for amatører

Dersom vi søker en oversikt over chilliplantenes mangfoldige verden, overveldes de fleste av mengden arter, hybrider og sorter. Med et univers av varianter, egenskaper, smaker, styrker og en global skare av stolte og kvalitetsbevisste produsenter, foredlere og hobbydyrkere - med mye spisskompetanse - finnes utømmelige kunnskapskilder for den som vil lære mer. For oss bak bloggen Datsja og prosjektet Beredskapshagen, blir innfallsvinkelen å finne en eller to sorter som med en viss forutsigbarhet vil kunne anbefales og gi en grei avling chilli for en husstand, under en kort norsk sommer - uten at det forutsetter verken vekstlys eller drivhus. 

Christopher er lidenskapelig dyrker. Chilli dyrker han hele året innendørs, men i sommerhalvåret dyrkes det i veksthus, langs husvegger og ikke minst under bøylesolfangeren.

Christopher er lidenskapelig dyrker. Chilli dyrker han hele året innendørs, men i sommerhalvåret dyrkes det i veksthus, langs husvegger og ikke minst under bøylesolfangeren.

 

Nettsteder

For å komme litt på sporet besøkte vi Christopher Brandsdal i Valdres. Selv er han engasjert i nettverk av chillidyrkere over hele verden og deler av sine erfaringer på facebook.com/mtn.garden og på youtube.com/cwbrandsdal. For egen del dyrker han chilli hele året, og tillater seg derfor både det plantene trenger av lys og varme - samtidig er han på kontinuerlig jakt etter sesong-korte chillisorter som nettopp fyller de kriteriene vi legger til grunn. På facebook finnes flere interessegrupper som feks. Norske chiliklubben, der erfaringer om sorter og dyrking deles raust. 

Garden Salsa er en av de sortene Christopher har erfart gir tidlig og god avling.

Garden Salsa er en av de sortene Christopher har erfart gir tidlig og god avling.

 

Har du forslag?

Vårt spørsmål er: Har du erfaring med sorter som kan såes i vinduskarmen i februar, utvikle seg til gode utplantingsplanter uten å kreve mer enn vinduslys og allikevel evne til å gi en grei avling utendørs i en solvegg med en enkel solfanger av glass eller plastikk foran? 

Garden Salsa er både stor og pen, men det er ikke et kriterium for sortene vi søker.

Garden Salsa er både stor og pen, men det er ikke et kriterium for sortene vi søker.

 

Kvalitetene vi søker er:

  1. Kortest mulig kulturtid (fra såing til høstingen begynner)
  2. Tåler litt varierende norske sommertemperaturer
  3. Gir en grei avling

Har du bilde og et sortsnavn, ønsker vi å videreformidle noe av det her på bloggen.

 

Gartner Anders Nordrum