Frø for fred - Nobel gave til Norge i dag

Finnes det frø - finnes det håp. Som et sterkt symbol på nettopp håp, og samtidig en tydelig påminnelse om tragedien i en atomkrig, overrakte Organisasjonen Green Legacy Hiroshima i dag frø fra trærne som overlevde atombomben over Hiroshima. Gaven ble tatt imot av ledere for Universitetet og Botanisk hage i Oslo i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris. 

Frø med en historie er alltid en flott gave. Hvilke treslag Norge fikk frø av i gave fra Hiroshima, er foreløpig ukjent. På bildet er det egenproduserte agurkfrø undertegnede fikk i gave fra en gammel mann ved elven Dvina i Arkhangelsk.

Frø med en historie er alltid en flott gave. Hvilke treslag Norge fikk frø av i gave fra Hiroshima, er foreløpig ukjent. På bildet er det egenproduserte agurkfrø undertegnede fikk i gave fra en gammel mann ved elven Dvina i Arkhangelsk.

Finnes det frø finnes det håp

"Frøene som doneres kommer fra trær som overlevde atombombesprengingen i Hiroshima 6. august i 1945. Trær man trodde var drept av bomben, skjøt grønne skudd allerede neste vår. Dette ga enormt håp til innbyggerne i Hiroshima. Organisasjonen Green Legacy Hiroshima ønsker å spre frø fra trærne som overlevde atombomben. Intensjonen er at trærne som vokser opp, skal bli  fredssymboler og minnesmerker i botaniske hager og institusjoner verden over.

Naturhistorisk museum mottok fire ulike arter som vil kunne vokse utendørs i Norge. Frøene vil sås og dyrkes frem i Botanisk hage og etterhvert plantes på offentlige steder i Oslo.

De som gir frøene er blant annet ordførerne fra Nagasaki og Hiroshima samt en gruppe som overlevde atombombene. Under seremonien ble frøene overrakt og sådd. Rektor ved Universitet i Oslo, Svein Stølen, og direktør ved Naturhistorisk museum, Tone Lindheim, var vertskap. Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, tok imot frøene på vegne av kommunen" heter det i en pressemelding fra Naturhistorisk museum

Over hele verden, hvert eneste år, planlegges kjøkkenhager og grønnsaksproduksjoner på bakgrunn av håpet i tørre frø fra en pose. Bilde fra kolonihagen på Holmlia i Oslo. Foto: Rune Nordrum

Over hele verden, hvert eneste år, planlegges kjøkkenhager og grønnsaksproduksjoner på bakgrunn av håpet i tørre frø fra en pose. Bilde fra kolonihagen på Holmlia i Oslo. Foto: Rune Nordrum

Viktig at frø løftes frem i håpsperspektiv

Overrekkelsen av frø fra trær som overlevde atombomben har ikke til hensikt å sette fokus på frø som matvaresikkerhet. Samtidig mener vi det er betydningsfullt at frø brukes som symbol på håp og fremtid der katastrofer har rammet. Det er sannsynligvis klokt og tjenlig for fremtiden at vi benytter denne anledningen til å minne hverandre på nettopp dette aspektet. Et godt variert frølager av spiselige vekster er en betydelig "hvilende" sikkerhet for alle nasjoner og husstander, dersom vi i deler av, eller i hele verden, skulle oppleve alvorlige hendelser som virker inn på matsikkerheten.

Øv på å fryse ned frørester fra sesongen som var. Passer du på at frøene er skikkelig tørre før de legges i tette glass, vil du kunne lagre frø gjennom flere ti-år i bunnen av din egen fryser.

Øv på å fryse ned frørester fra sesongen som var. Passer du på at frøene er skikkelig tørre før de legges i tette glass, vil du kunne lagre frø gjennom flere ti-år i bunnen av din egen fryser.

Alle kan sikre litt frø

De fleste tørre frø tåler både høye og lave temperaturer og kan lagres svært lenge dersom de fryses ned - også i bunnen av din og min fryser. Både det faktum at man stadig gjør nye funn av gamle frø som spirer og at det nå samles inn flest mulig arter og sorter av kulturplanter fra hele verden til den internasjonale frøhvelvet på Svalbard, forteller oss med all tydelighet at både forskere og nasjonale ledere skjønner betydningen av frosne frø for fremtiden.

En enkel måte å begynne med å bygge ditt eget frølager på, er å fryse ned frø-rester etter årets hage-sesong. Er frøene ordentlig tørre og du legger de i poser i et tett glass, vil du allerede neste vår kunne se om hvordan overlevelsen ble. For fuktig frø fryser i stykker og mister spireevne ganske raskt etter nedfrysing. Dette er normalt en trygg og god måte å ta vare på frø, og du bygger deg samtidig et viktig lager for fremtiden.

I en Beredskapshage-frøpakke fra Datsja, finner du i alt 36 frøposer og et hefte om dyrking under enkle forhold.

I en Beredskapshage-frøpakke fra Datsja, finner du i alt 36 frøposer og et hefte om dyrking under enkle forhold.

Nedfrysbare frø - en alternativ julegave?

Vi i Datsja selger også en eske med spesialpakkede grønnsaksfrø - Beredskapshagen - beregnet for en kjøkkenhage på 200 m2  gjennom to år (dvs til sammen nok for 400 m2). Pakken består av 18 ulike grønnsaksslag (dvs 36 frøposer) og sortene er plukket ut av dyrkingsveiledere i Norgro. Sortsutvalget er gjort med tanke på å kunne dyrkes i hele landet. Frøene er av svært god kvalitet, og emballasjen er laget spesielt for å at frøene skal tåle nedfrysing. Pakken koster til vanlig 2200,- men vi har nå et juletilbud til 1950,-  frem til nyttår. Om pakken skal sendes, kommer uansett porto  i tillegg. Bestillinger gjort før nyttår, vil bli levert til nedsatt pris. Bestilling på dette tilbudet gjøres utenom nettbutikk, direkte på post@datsja.no.

 

 

Gartner Anders Nordrum