Vinterkurs om beredskapshagen. Et helt dyrkingsår fra A til Å . Lørdag 25 jan 2025
Alle hagens plener, staudebed og skråninger kan bli en produktiv beredskapshage ved hjelp av enkle håndredskaper og lokale gjødselkilder. Datsjas vinterkurs er en enkel innføring i hele årsjulet til en beredskapshage - fra A til Å.
Både planlegging av hagen, arbeidsoppgavene, oppalet av egne gode småplanter i vinduskarmen, skaffe seg oversikt over dine lokale gjødselkilder og se over at du har nødvendige, enkle redskaper, er alt sammen viktig for utbyttet du får fra hagen til høsten. Det samme er planene du har for hvordan avlingen skal lagres. Lørdag den 25 januar 2025 holder vi dagskurs her hos oss i Valdres, om hvordan du enkelt kan bygge og drifte din egen beredskapshage. Påmelding på mail til post@datsja.no.
10 år med beredskapshage
Sommeren 2025 blir det 10 år siden vi hadde vår studietur til til Arkhangelsk for å lære mer om hvordan folk klarte å dyrke så mye som de gjorde på sine datsjaer under sovjettiden. Siden da har vi jobbet med å lete, prøve, erfare og dele kunnskap om hvordan alle små og store norske plener og staudebed, kan bli til produktive kjøkkenhager basert på kun lokale ressurser, om vi en dag skulle trenge det. Det er disse kunnskapene kurset formidler.
Fra små frø til stor avling
Skal en kjøkkenhage gi god avling, må de ulike grønnsaksslagene møtes på sine behov fra spiring til høsting. For noen slag kunne det starte i høst med hvitløksetting, for andre starter vekstsesongen nå - i vinduskarmen, mens atter andre må vente tll jorda er varm og trekkfuglene er tilbake.
Kursets mål
Gjennom kurset søker vi å gi deltakerne en god nok innføring i plantenes grunnleggende behov, fra vi vekker frøet ut av dvalen og frem til plantene er etablert ute i kjøkkenhagen og frem til avling. Med disse kunnskapene og erfaringene skal kursdeltakerene kunne reise hjem og dyrke frem sine egne grønnsaksplanter i sin egen vinduskarm - med det lyset de naturlig får gjennom vinduet - og med den varmen som er i huset.
Videre er det et mål å se hvordan god planlegging kan løfte produksjonen på arealet. Det vi forbereder og planlegger nå, gir uttelling til høsten. Kurset har som mål å styrke kjøkkenhagenes matvarepotensial ved en langvarig krise.
Å forstå en plantes utvikling og livsbetingelser, fra den som frø vekkes og helt frem til den har sine første varige blader og kan “stå på egne ben”, er avgjørende for livet videre i kjøkkenhagen og avlingen vi kan høste.
Kursinnhold
I kurset følger vi frø og planter både teoretisk og praktisk. Temaene er : Frølagring, ulike frø - ulike behov, fra frø til plante, utviklingsstadier, spiretemperaturer, såjord, såing, spiring, prikling, optimal utnyttelse av vinduskarmen, nok naturlig lys gjennom lysrefleksjon og småplanteproduksjon i kaldbenk og dyrkingskasser. Vi berører også tematikken utendørs vintersåing.
Frøet og prosessen
Frø er en tidskapsel inn i fremtiden. Så lenge de ligger tørt og kaldt, vil de fleste frøslag lagre godt i mange år. Er de nedfrosset, vil de fleste leve i generasjoner. Hva som vekker frø ut av denne dvalen, varierer noe fra planteslag til planteslag, men for de fleste handler det om fuktighet og riktig spiretemperatur.
Kursholdere
Som formidler av gartnerfag har Anders Nordrum en forholdsvis bred erfaringsbakgrunn - både gjennom sine 22 år ved Gjennestad gartnerskole, sine i alt 15 år som gartner i kriminalomsorgen, som kursholder, fra egen kjøkkenhage, i ulike media og de siste årene også gjennom artikler på bloggen www.datsja.no. Ved å søke mot eldre faglitteratur, erfaringer fra datsjaer i Øst-Europa, småhagedyrkere i Norge og gjennom utprøving av ulike metoder i egen beredskapshage, søker Anders og Barbro å koble nøktern fagkunnskap opp mot menneskers tause, håndbårne erfaringer - for på den måten å kunne formidle videre relevant dyrkingskunnskap, som igjen kan komme til nytte om vi skulle oppleve tider med høye matvarepriser eller matknapphet.
Målet for våre kurs er å videreformidle velprøvd kunnskap om dyrking av grønnsaker og nyttevekster under litt mer krevende forhold. Med utgangspunkt i enkle redskaper og hjelpemidler og med gjødselressurser i trillebåravstand til hagen, ønsker vi å peke på de store mulighetene som ligger gjemt i enhver oppdyrket plen.
Sted og tid
Kursdagen blir her i Valdres og lokale og vegbeskrivelse kommer etter påmelding. Kurset går fra kl 10.00 til 16.00 lørdag 25 januar 2025. Kurspris er 1350,- inkludert lunsj og kaffe. Kurset forutsetter ingen forkunnskaper. Påmelding og eventuelle spørsmål på mail til post@datsja.no.
Vi har noen overnattingsplasser her hjemme hos oss. Pris for oppredd seng + kveldsmat og frokost er kr 500,-. Forøvrig er det gode hotellplasser på Fagernes og rimelige campinghytter på Leira.
Med vennlig hilsen Barbro og Anders Nordrum
Les mer om andre kurs og foredrag her: Foredrag og kurs om Beredskapshagen vinter og vår – 25 — Datsja