Beredskapshagen - en annerledes julegave

Med sine 2000 solgte eksemplarer har boken «Beredskapshagen - slik får du mat ut av plenen» truffet en nerve og nådd langt med sitt enkle men velprøvde budskap om hva som skal til for at plener og grønne flekker skal kunne bli en viktig del av enkeltmenneskers og samfunnets totale matvareberedskap. Dette er en bok som nok vil overraske og glede mange om den dukker opp under juletreet.

Boken kan bestilles på post@datsja.no eller i en nettbokhandel.

Noen har gjort det før

Mye mat kan dyrkes helt uavhengig av åpne hagesentre og kun med ressurser i trillebåravstand til kjøkkenhagen. Det vil selvfølgelig ikke bli nok mat fra en gjennomsnittsplen for alt det du og dine trenger, men den kan bli et viktig tilskudd. Ja, så viktig ble plenene under siste verdenskrig at hagebrukslærer Sverre Østlie i 1942 uttalte: «Forholdene tvinger oss. Som det nå ligger an, må hver ledige jordflekk nyttes til til dyrking av disse vekster».

Alle plener kan gjøres om til fruktbare kjøkkenhager - med litt arbeid.

Det helt enkle

Dyrkingsmetodene i denne boka bygger på kunnskap vi fikk i møte med noen få enkeltmennesker på russiske datsjaer der alle innsatsfaktorer til dyrking - utover frø og håndredskaper - var hentet i trillebåravstand til hagen. Helt uten kunstgjødsel og husdyrgjødsel, men allikevel med gode og forutsigbare avlinger. 

Gjennom bokens 220 sider tas leseren med gjennom deler av vår egen og øst Europas selvbergingshistorie, hvordan kjøkkenhagen spilte en avgjørende rolle i krevende tider, men mest av alt er den en praktisk bok om hvordan slik dyrking kan gjennomføres dersom historien skulle gjenta seg i vår tid.

Boken viser hvordan egensanket gjødsel gir fullgode avlinger.

Forfatterhilsen?

Boken er skrevet som et samarbeidsprosjekt mellom hovedforfatter, datter Maria Nordrum, som har en doktorgrad i russisk språk og har bodd i Russland i 5 år, Barbro Helga Nordrum som aktiv dyrker og vertskap på Datsjas ulike kurs, og Anders Nordrum som gjennom 22 år var knyttet til Gjennestad gartnerskole som både praksis- og faglærer i gartnerfag. 

Bokens forord er skrevet av fylkesberedskapssjef i Vestfold og Telemark Jan Helge Kaiser.

Les mer om boken her: 

https://www.datsja.no/blogg/2021/2/20/hva-gjr-du-hvis-norge-rammes-av-en-matvarekrise

Ønsker du boken signert av oss forfatterene eller med en liten hilsen, så gi beskjed om det når du bestiller boken på mail post@datsja.no 

Boken koster 350,- + 70 i porto. 

Maria (hovedforfatter), Anders og Barbro Nordrum er menneskene bak boken.

Gartner Anders Nordrum