Dagskurs om beredskapshager 31 januar 2026

Ønsker du å lære mer om hvordan du kan dyrke din lille eller store jordlapp med bare lokale ressurser i trillebåravstand fra hagen, og så finne ut mer om hva du faktisk kan skaffe deg av mat rundt eget hus?

En oppdyrket plen kan gi mye mat. Foto Bård Bårdsløkken

Når alt betyr en forskjell

Siden 2015 har vi gjennom Datsja jobbet aktivt med å prøve ut og videreformidle gammel og ny kunnskap og ikke minst formidle viktige dyrkingsmetoder fra de østeuropeiske datsjaene - jordlappene som i sovjettiden berget milioner av mennesker fra sult.

I dag ser vi at alle hagens plener, staudebed og skråninger kan bli deler av en produktiv beredskapshage ved hjelp av enkle håndredskaper og lokale gjødselkilder. Datsjas vinterkurs er en enkel innføring i hele årsjulet til en beredskapshage - fra A til Å.

Målgruppe

Om du er helt uten erfaring, er gartner, har dyrket en del, har vært på et foredrag med oss, har lest boken vår eller du bare ønsker å gi kurset som en julegave til en venn, så forteller tilbakemeldingene oss at kurset treffer, forklarer, ruster og motiverer.

Barbro i vår egen hage

Kursets mål

Gjennom dette heldagskurset søker vi å gi deltakerne en god nok innføring i plantenes grunnleggende behov, fra vi vekker frøet ut av dvalen og frem til plantene er etablert ute i kjøkkenhagen og frem til avling og lagring. Med disse kunnskapene og erfaringene skal kursdeltakerne kunne reise hjem og dyrke frem sine egne grønnsaksplanter i sin egen vinduskarm - med det lyset de naturlig får gjennom vinduet - og med den varmen som er i huset.

Gjennom å bli bedre kjent med jorda, ulike jordtyper og hvordan din jord kan gjøres fruktbar med lokale ressurser, åpnes en ny verden av muligheter,

Selv om det er vinter, er jord, jordtyper og jordforbedring følbare temaer på kurset.

Videre er det et mål å se hvordan god planlegging kan løfte produksjonen på arealet. Det vi forbereder og planlegger nå, gir uttelling til høsten. Kurset har som mål å styrke kjøkkenhagenes matvarepotensial ved en langvarig krise.

Å forstå en plantes utvikling og livsbetingelser, fra den som frø vekkes og helt frem til den har sine første varige blader og kan “stå på egne ben”, er avgjørende for livet videre i kjøkkenhagen og avlingen vi kan høste.

Boken om beredskapshagen er nå solgt i over 12.000 eksemplarer. Den kan bestilles på nett hos feks Manuskript forlag. Foto eget

Kursholdere

Barbro og Anders Nordrum har hatt kjøkkenhage som fellesinteresse gjennom livet. Som formidler av gartnerfag har Anders en forholdsvis bred erfaringsbakgrunn - både gjennom sine 22 år ved Gjennestad gartnerskole, sine i alt 15 år som gartner i kriminalomsorgen og som kursholder. Sammen har Barbro og Anders i 40 år dyrket egen kjøkkenhage og der utforsket ulike matvekster og måter å dyrke på. De siste 10 årene har prinsippene for beredskapshagen vært tilnærmingen både i måten å dyrke på og det de formidler gjennom kurs, foredrag og gjennom artikler her på bloggen www.datsja.no.

Barbro og Anders i egen beredskapshage. Foto Øystein Klausen

Sted og tid

Kursdagen blir her i Valdres og lokale og vegbeskrivelse kommer etter påmelding. Kurset går fra kl 10.00 til 16.00 lørdag 31 januar 2026. Kurspris er 1390,- inkludert lunsj og kaffe. Kurset forutsetter ingen forkunnskaper. Påmelding og eventuelle spørsmål på mail til post@datsja.no.

Vi har noen overnattingsplasser her hjemme hos oss. Pris for oppredd seng + kveldsmat og frokost er kr 500,-. Forøvrig er det gode hotellplasser på Fagernes og rimelige campinghytter på Leira.

Med vennlig hilsen Barbro og Anders Nordrum

Julegave tips: Beredskapsfrø for nedfrysing fra Solhatt økologiske

Frøpakke Beredskapshagen | Solhatt økologiske frø

Gartner Anders Nordrum