Ugress som ressurs

Det kommer alltid nok, de gror fort og klarer seg godt samme hvordan sommeren er for det jeg ellers tenker å dyrke på åkerlappen min. Jeg tenker på vassarv, meldestokk, kveke, løvetann og flere til av de vi kaller ugress.

Read More
God pant i gammel kunnskap

For nyplantede grønnsaker er klare plastflasker, bærkurver og bokser effektive små drivhus som gir god beskyttelse mot snegler i etableringsfasen og er et hinder mot vind og uttørking. Ideen er over 100 år gammel - det kan være god pant i gjenbruk av plastflasker og gammel kunnskap.

Read More
Putt resten av frøene i fryseren

Normalt har tørre nedfrosne frø svært lang levetid. Etter såing sitter mange av oss igjen med rester - eller hele poser som aldri ble åpnet. Dette er en fin anledningen til å øve på å fryse ned egne frø for fremtiden. 

Read More
Halvor Nordrum
Med poding av agurker på kursplanen

På vårens kurs om Beredskapshager i Vestfold og Valdres, er poding av agurk på gresskar noe kursdeltakerne skal få prøve i praksis. Ikke først og fremst fordi det er morsomt og utfordrende, men fordi det åpner nye muligheter for dyrking av en våre mest sårbare grønnsaks-kulturer.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Kurs i beredskapshagen

Vi lever våre liv trygt i en matvare-overflod holdt oppe av en solid økonomi, olje, elektrisitet, rent vann, matvarer som kan transporteres jorda rundt, datateknologi, godt smittevern og fravær av krig. Dette er veldig bra. Men hva om noe av dette stabile glipper - hva om vi måtte dyrke mer av vår egen mat for en periode?

Read More
Halvor Nordrum
Lagring av grønnsaker i hagen

Vi har i disse dager åpnet vårt første provisoriske vinterlager av grønnsaker i hagen. Overvintringen har dette året gått bra, selv om temperaturen noen netter krøp under - 20C, snødekket var tynt og metoden var enkel. Men det er ingen garanti for at det alltid vil fungere.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Når røttene ble lange

Det vet ingen med sikkerhet, men det er ikke mye familielikhet mellom dagens frodige, veldreide, rette og varierte «gulrotfamilie» og med den mer enn 3000 år gamle stamfaren de alle en gang sprang ut fra. Bare en ting er sikkert, og det er at det bokstavelig talt har gått den rette veien.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Rødbete - lettdyrket, næringsrik og lagringsssterk

15. november hentet vi ut den siste rødbeten fra i fjor. 14 måneder etter høsting var den fortsatt fast og fin etter en vinter i mose og en sommer og høst i en pose i kjøleskapet. I dag er det stor vitenskapelig enighet om at rødbeten er en av våre mest næringsrike grønnsaker. Dessuten er den lett å dyrke over hele landet.

Read More
Gartner Anders Nordrum