Ut å høste gulrøtter - nå!

“En utmerket oppbevaringsmaate, som kan praktiseres der, hvor man har rikelig med dækningsmateriale (feks tang), er at la røterne staa urørt i jorden med gresset paa og ovenpaa sengene dække saa tykt, at frosten ikke kommer til” skriver Sigurd Lysbakken i 1909.

I 2019 altså 110 år etterpå, gjør Merethe, Bent og Grete nøyaktig det samme, på sin måte, med hell.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Matvareberedskap i din egen plen

Plener og andre små og store jordflekker rundt hus og i nabolag, kan bli en viktig del av vår totale matvareberedskap ved langvarig matknapphet. Målet med Datsjas blogg og arbeid er å samle, erfare og spre kunnskap som kan gjøre det mulig for flest mulig å dyrke mest mulig mat i eget nærområde - om situasjonen skulle kreve det.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Datsjas Facebook side

Vi ser at det er viktig å dele kunnskap om og rundt temaet matvareberedskap med Datsjas følgere - også utover det vi selv produserer av artikler om dyrking i en beredskapshage. Datsjas facebook side https://www.facebook.com/datsjano/ er stedet vi legger ut det vi tenker er relevant stoff rundt temaet.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Høstjakt på gode asparges-gener

“Asparges formeres av frø, som taes av de største og rødeste bær, som kommer paa de kraftigste planter” skriver Hagebrukslærer Sigurd Lysbakken i sin lærebok om Havedyrking i 1909 og peker med det på betydningen av å velge gode morplanter for nye generasjoner asparges. Nå er tiden inne for alle oss som planlegger et aspargesfelt å sirkle inn de “riktige” asparges-genene for hagen der vi bor.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Varm eller kald løklagring?

Matløk som gror, mister holdbarhet. Samtidig trenger vi å lagre egen løk mye av året - ikke minst i et beredskaps perspektiv. Løk er en viktig grønnsak. Men skal den ha det kaldt eller varmt og hvordan oppbevares den egentlig best? Vi har skrevet om det før, men mange spør - så derfor en liten reprise.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Gåtene bak antallet på hvitløksbåtene

Hva er egentlig hemmeligheten bak det å dyrke frem hvitløk med mange fedd/båter/kløfter, kontra det å dyrke frem bare en hel stor løk? For oss var dette en gåte, helt til professor Qiaochun Wang fra Kina ga oss noen av nøklene under et besøk her i Valdres. Mye peker i retning av ganske enkel plantefysiologi. 

Read More
Gartner Anders Nordrum
Hvitløksfletting

Hvitløksfletter er en praktisk og dekorativ måte å oppbevare hvitløk på gjennom vinteren. Flettingen krever litt øvelse, men vanskelig er det ikke. Det er finnes flere teknikker - selv bruker vi denne.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Aspargeshagen i Gudbrandsdalen

Far hadde en ustoppelig trang til å prøve det som egentlig ikke gikk - så derfor - og fordi han elsket aspargessuppe - plantet han asparges i kjøkkenhagen 350 moh ved Fåvang i Gudbrandsdalen. Etter snart 40 år gir plantene fortsatt avling.

Read More
Gartner Anders Nordrum