Det kan være det er i din hage - eller på hytta til noen du kjenner, som kjenner noen som har - der du bor, litt inn og opp i landet eller i nord? Kanskje sitter du på planter som over tid har vist at de passer perfekt til det området du bor i. I tilfelle ønsker Stephen Barstow i KVANN og Plantearven å registrere dem.
Read MoreFar hadde en ustoppelig trang til å prøve det som egentlig ikke gikk - så derfor - og fordi han elsket aspargessuppe - plantet han asparges i kjøkkenhagen 350 moh ved Fåvang i Gudbrandsdalen. Etter snart 40 år gir plantene fortsatt avling.
Read MoreHvordan kan du og jeg med enkle midler best mulig bygge opp en fruktbar jord, hindre sykdom og skadedyr og slik utvikle kjøkkenhagen til en mer forutsigbar del av vår private matvareberedskap? Dette er fokuset på Datsjas vårkurs i Valdres.
Read MoreEr det fortsatt mye snø i hagen? Dette har alltid vært en utfordring for de som er avhengig av avlingen, teller vekstdøgn og ser høsten nærme seg i det fjerne. Men til alle tider har bønder og hagebrukere vist råd - svaret er aske.
Read MoreUten ekstra varme og lys dyrker Merethe Lauen i sine klare plastkasser ute på verandaen - hele året. Det er spennende, utfordrende og det gir viktig læring i et selvforsyningsperspektiv - men det forutsetter at du er kystboer. Og det er jo mange.
Read MoreDet er fullt mulig å dyrke velutviklede, gode grønnsaksplanter i vinduskarmen med naturlig lys - om vi bare klarer å fange og utnytte det lyset som faktisk er der.
Read MoreSiden 1500 tallet har pepperroten vært her - Norges svar på wasabi - som mesterkokken Kjartan Kjelde ynder å kalle den. Men med sine glupske og uregjerlige røtter kan den være en utfordring å dyrke, bruke og ikke minst å bli kvitt. For over 100 år siden hadde de kontroll og gode avlinger, det er det noe å lære av.
Read MoreI 40 år har de drevet med matauk, og de har latt det gå sport i hvor lite de egentlig trenger å kjøpe av mat - OG hele produksjonslinjen deres, fra jord til bord, er nedsmittet i en variert flora melkesyrebakterier. Grete og Bent Nilsen er fargerike, glade, stolte selvbergere, og de er utømmelige kilder til velprøvd, håndbåren kunnskap for de som ønsker å lære mer om hva selvberging i praksis innebærer.
Read MoreNavnet skjemmer ingen, men bondebønnen har nok lidd litt under sitt. Heldigvis har den beholdt sin velfortjente plass og rolle i det økologiske hagebruket, og stadig flere oppdager at den kan brukes til mer enn smørdamping.
Read MoreSelv har jeg alltid avskrevet reddikens nytte når rota ble forvokst, markspist og porøs. Det skal jeg slutte med - for reddikene har mye mer å by på utover sommeren.
Read MoreLørdag 17 mars holder vi dagskurs i poding av frukttrær for nybegynnere her på Leira i Valdres. Kurset krever ingen forkunnskaper eller eget utstyr, men du reiser hjem med nye ferdigheter, litt enkelt utstyr og 3 små epletrær du selv har podet.
Read MoreKristin og Johan Sward dyrker og tar vare på restene av våre forfedres store kornarv. Ved å dyrke de gamle sortene, bruke dem og gjøre de tilgjengelig for deg og meg som bakemel og så-korn, lever kunnskapen om sorter, dyrking og bakeegenskaper videre - sort for sort. Kristin og Johan sitter i dag på gamle landsorter som kan dyrkes over store deler av Norge - også på enkelte steder det ikke lenger dyrkes korn - det er verdt spalteplass i et beredskapsperspektiv.
Read MoreOlena Kulbachna er en av mange Øst Europeere bosatt i Norge som har med seg rike og varierte hagebrukserfaringer på flyttelasset. Selv har hun valgt å lage sin egen videoblogg med dyrkingstips - på norsk. Modig gjort etter bare få år i Norge, og en gave til oss som leter etter dyrkingserfaringer fra øst.
Read MoreIngen førsteside - bare helt nederst til venstre på side 12. Ganske uproblematisk for oss - knapt merkbart. Men for andre .......
På kloden vår henger alt sammen med alt.
Read MoreIngen i Norge har gjort mer for innsamling, utprøving og spredning av spiselige vekster og frø for norske forhold, enn x-briten og havforskeren Stephen Barstow. Drevet av en genuin matvekst-interesse og en dyp overbevisning om at mange av disse plantene kan bli viktige i fremtiden, bruker han tid på bevaring, kunnskapsdeling om og spredning av nyttevekster. Nå foreslår han etablering av nyttevekst/grønnsaks-reservater over hele landet - det tror vi en dag kan vise seg å bli viktig.
Read MoreHvilke chillisorter vil klare seg best og gi mest avling under enkle forhold for en helt vanlig norsk husstand? Christopher Brandsdal i Valdres er en av mange lidenskapelige chillidyrkere som gjennom egen og andres nettsider søker over hele verden etter sortene med ulike egenskaper. Vi jakter på sorter med kort kulturtid - har du erfaringer å dele?
Read More
Karvefrøene kjenner vi alle, men hva med karvebladene? "Karvekål var helt vanlig mat", sier gartner Borger Holm, og tar en bit av et karveblad, mens han forteller om barndommens halv-ville vårgrønnsak.
Read MoreAkkurat som eddik, er rabarbraens syre organisk - og den er holdbar, selv om den hverken syltes eller fryses. Som en erstatning for sitronsyre eller eddik er den tilgjengelig for alle som har tilgang på en rabarbraplante.
Read MoreFinnes det frø - finnes det håp. Som et sterkt symbol på nettopp håp, og samtidig en tydelig påminnelse om tragedien i en atomkrig, overrakte Organisasjonen Green Legacy Hiroshima i dag frø fra trærne som overlevde atombomben over Hiroshima. Gaven ble tatt imot av ledere for Universitetet og Botanisk hage i Oslo i forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris.
Read MoreGrønnsaksskuffen i kjøleskapet er løkens verste fiende om den skal lagres lenge - det samme er en jordkjeller. Aller best har løken det hengende i en flette fra taket på +20C.
Read More