Bondebønnen - jordforbedrer, pålegg og middagsmat

Navnet skjemmer ingen, men bondebønnen har nok lidd litt under sitt. Heldigvis har den beholdt sin velfortjente plass og rolle i det økologiske hagebruket, og stadig flere oppdager at den kan brukes til mer enn smørdamping.

Bondebønner til mat høstes grønne, ferske og myke, de på bildet er modne å skal brukes til såing. Bondebønnen er lett å dyrke eget frø av.

Bondebønner til mat høstes grønne, ferske og myke, de på bildet er modne å skal brukes til såing. Bondebønnen er lett å dyrke eget frø av.

Jordforbedrer

Med sine dype røtter og sitt samarbeid med nitrogenfikserende bakterier, henter den vann og næring dypt nede, og den evner å samle rikelig med nitrogen til både eget behov og med overskudd til plantene rundt seg. Bondebønnen blir derfor ofte brukt som mellomkultur og i samplanting med andre grønnsaker.

Kristin Sward lager store porsjoner med bønnepålegg og fryser det ned. Antakeligvis er det helt greit å hermetisere.

Kristin Sward lager store porsjoner med bønnepålegg og fryser det ned. Antakeligvis er det helt greit å hermetisere.

Pålegget

Johan og Kristin Sward byr på hjemmebakt brød med bønnepasta, et for meg nytt og ukjent pålegg. Det smaker nydelig. Kristin forteller at oppskriften er fra den kjente bio-dynamiske kjøkkenhagedyrkeren Jens Høj Jensen.

3 dl kokte bondebønner - frø -

1 dl hasselnøtter

1 løk

1 dl olivenolje

2-3 ts grønnsaksbuljong

1 ts sar

1 ts timian

1 ts merian

Evt litt løpstikke og/eller koriander og noen fedd hvitløk. 

Bondebønnene småkoker 15 minutter med 1 ts sar i kokevannet. Når bønnene er kokt, males de på kjøttkvern sammen med løken. Hasselnøttene males på mandelkvern og tilsettes de malte bønnene sammen med resten av ingrediensene. Blir blandingen for tørr, tilsettes litt av kokevannet. Husk at bondebønner høstes og spises mens de er grønne. Når fargen går over mot brunt, er de mer trene.

Smakfult proteinrikt pålegg

Smakfult proteinrikt pålegg

Middagen

Stephen Barstow forteller at bondebønner faktisk var den opprinnelige hovedingrediensen i felafel. Uten noen oppgitte mål, består hans felafeldeig av bondebønner, løk, eple, chili, hvitløk, golpar (Heracleum persicum / Tromsøpalme krydder) og byggmel. 

Ingrediensene til Stephens felafler.                                                   Foto Stephen Barstow

Ingrediensene til Stephens felafler.                                                   Foto Stephen Barstow

Bondebønnefrø i beredskap

Bondebønner er en viktig matplante i et beredskapsperspektiv. Med sitt høye proteininnhold kan den være med på å utfylle en slunken tilgang på kjøtt og fisk. Modne tørre bondebønnefrø har god lagringsevne og kan derfor holde på spireevnen i mange år om de bare ligger tørt. Har du noen til overs, kan det være klokt å pakke det tett og legge det nederst i fryseboksen - der har det nesten ubegrenset holdbarhet. 

Husk podekurs for nybegynnere lør 17 mars 

Gartner Anders Nordrum