Grete og Bent er gjennomsyret av selvbergingstanken

I 40 år har de drevet med matauk, de har latt det gå sport i hvor lite de egentlig trenger å kjøpe av mat - og hele produksjonslinjen, fra jord til bord, er nedsmittet i en variert flora melkesyrebakterier. Grete og Bent Nilsen er fargerike, glade, stolte selvbergere, og de er utømmelige kilder til velprøvd, håndbåren kunnskap for de som ønsker å lære mer om hva selvberging i praksis innebærer.

Bent og Grete Nilsen

Bent og Grete Nilsen

Mer grønnsaker og snille bakterier

Melk og kjøtt har vært og er hovedråstoffene for produkter fra den lille gården i Sande i Vestfold. Fra de var henholdsvis 17 og 20, har de delt hverdag og fest og jobbet skulder ved skulder sammen om gård, barn, barnebarn og en ustanselig trang til å utforske gamle mattradisjoner, driftsformer og det biologiske mangfoldet vi alle er del av. Det er som de to drives gjennom livet av kraften i ordene «hvordan og hvorfor».

Stadig mer eng blir fruktbar kjøkkenhage.

Stadig mer eng blir fruktbar kjøkkenhage.

Nå er det grønnsakene som har fokuset - de vil utvide omfanget og flette det enda mer inn i det store samspillet. De ser at grønnsaker må ha større plass i en god matvareberedskap.

En allsidig kjøkkenhage har blitt viktig

En allsidig kjøkkenhage har blitt viktig

Hagebrisen fra øst

Interessen for Øst Europas rike selvbergingsarv har ført de ut på flere turer, og når eldstedatter ble gift med en mann fra Litauen, fikk tilknytningen også en helt ny valør. Med slektskap, frø og erfaringer fra datterens svigermor åpnet det seg en annen verden. Om det gir mening å legge agurkfrøene til svelling på en skål melk over natten før de såes, er vanskelig å si, men det forteller blant mange små «knep» om en spisset og lidenskapelig kjøkkenhagekultur i en del av verden der matauk var en sentral del av tilværelsen. For Grete og Bent, som alltid har vært opptatt av matsikkerhet, er det kjærkommen kontakt og innsikt, som prøves ut og flettes inn i det de allerede gjør.

Inspirasjon og frø fra familie i Litauen preger både avling og lagring. Agurkene er av frø fra "svigermors" hage - nå dyrker de frøene selv.

Inspirasjon og frø fra familie i Litauen preger både avling og lagring. Agurkene er av frø fra "svigermors" hage - nå dyrker de frøene selv.

Mikroorganismenes Eden

Med kunnskap kommer også erkjennelsen av at det ikke er snakk om å holde mikrooganismer unna matproduksjonen, men heller om hvilke av dem de skal la dominere. Hos Grete og Bent er det duket for melkesyrebakterier i alt fra surfor, ost, spekemat til all verdens fermenterte grønnsaker, mens gjærsopper lever sitt glade liv i surdeigskulturen på benken. I det hele tatt merker de to at alle prosesser starter lettere og lettere, etter som miljøet på kjøkkenet blir nedsmittet av de gode hjelperne.

Fermentering av grønnsaker og hermetisering av kjøttkaker går hånd i hånd.

Fermentering av grønnsaker og hermetisering av kjøttkaker går hånd i hånd.

Livslangt studie gjennom arbeid, kurs og høyskole

Selv om selvberging, økologi, ku og arbeidshest har vært den lange ubrutte linjen i gårdsdriften, har de stadig hatt små og store dypdykk på ulike temaer som gir ny innsikt og nye ferdigheter - erfaringer de vever inn i driften og tar med seg videre. Derfor veksler de hele tiden mellom å jobbe praktisk i prosessene rundt jord, planter og dyr og å søke formell kompetanse. Begge er solid kurset og utdannet innenfor ulike felt - og sammen sitter de på kompetanse innenfor pedagogikk, slakting, tradisjonsmat, osteproduksjon, videreforedling av frukt og bær og så mye mer. Allikevel skinner det tydelig gjennom at det er arven fra foreldre og besteforeldre, og møtet med menneskers praktiske erfaringer som er det bærende.

Praktisk erfaring og teoretisk kunnskap veves engasjert sammen i hverdagen og ved kjøkkenbordet.

Praktisk erfaring og teoretisk kunnskap veves engasjert sammen i hverdagen og ved kjøkkenbordet.

Seterliv

De siste 10 årene har de leid en seter i Tuddal på 904 moh i Telemark dit de reiser tre måneder hver sommer med de 5 kuer, kalver, setergriser, to arbeidshester og høner. Her kinnes og ystes fjellmjølka, og den åpne stølen blir stadig mer besøkt av lokalbefolkning og turister. Med godkjente produksjonslokaler både på stølen og hjemme, kan de levere trygge, godkjente produkter til interesserte .

Månedene på setra i Tuddal har krøpet under huden og blitt en del av årsrytmen.

Månedene på setra i Tuddal har krøpet under huden og blitt en del av årsrytmen.

Drømmere eller realister?

Mer og mer merker de den voksende bevisstheten hos menigmann for bærekraft og matvaresikkerhet.  «40 års ørkenvandring» som bakstreverske idealister er tilbakelagt for idealistene - i dag vil de fleste kalle dem framsynte realister. Fra gården i Sande selger de stadig mer produkter, og de holder faglig solide kurs innenfor ulike temaer de har jobbet med gjennom livet. Interesserte kan forøvrig kontakte dem på tlf 99429901 eller mail mailto:bent@kulturlandskapspleie.no 

På 900 moh i Tuddal finner Bent og Grete roen tre måneder hver sommer.

På 900 moh i Tuddal finner Bent og Grete roen tre måneder hver sommer.

Bent og Grete er blant småbrukerne som ikke har kastet seg på bølgen de siste årene, de har levd i selvbergingsmodus gjennom 40 år. Sånt gir slitesterk kunnskap for den som lurer på hva en reel selvberging faktisk innebærer.

Husk podekurs for nybegynnere 17 mars Fortsatt noen ledige plasser.

Gartner Anders Nordrum