Kålmøllsverming over hele landet 18 og 19 mai 2019

Med østlig vind fra Russland, Baltikum og Ukraina, mysset det plutselig. - En stund trodde vi alle kålvekster skulle bukke under. Nå kan det se ut som gjentagende sprøyting med grønnsåpevann er nok til å holde angrepet i sjakk - hos oss.  Filmsnutten vi legger ved, viser hvordan vi gjør det - nå er vi nysgjerrige på dine erfaringer.

Read More
Hvitløken med to avlinger

I disse dager høster vi førstegrøden av fengselshagens 12000 hvitløk på Slidreøya - fengselet ved foten av Jotunheimen. De vakre, velsmakende blomster-piruettene går til pesto, smørdamping - og langtidslagring. Noe går til fengselets kjøkken, noe til gourmet- restauranter og mye legges ut for salg på ærlighetens marked. Dette er første avlingen - om tre uker høster vi selve løken. 

Read More
Gartner Anders Nordrum
Kle på jorden

Jord er av natur alltid påkledd. Enten er den dekket av levende planter, dødt løv, mose eller steiner og greiner. Skader og åpne sår på overflaten, leges raskt av ugress, - slik finner jorden tilbake til normalen. Å la jord bli liggende åpen, svart og naken - uten dekke og over tid, er grunnleggende naturstridig. Derfor bør vi også prøve å dekke mest mulig av jorden i kjøkkenhagen.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Hagenær gjødsel og jordforbedring

Så lenge menneskene har dyrket, har vi vært opptatt av jordens innvirkning på plantenes trivsel. Jordas «kondisjon» er avgjørende for vekst og avling. I dag kan vi lett forbedre jord med torvstrø eller annen ferdiggjødslet og kalket vekstjord,  men på litt sikt må vi kanskje endre noe på denne bruken. Kanskje er det mulig at vi i gåavstand til hagen kan hente nesten all gjødsel og jordforbedring vi trenger?

Read More
Gjenbruk uten pant

Kombinasjonen av tidligkål/salat med lave temperaturer, vind og til slutt et angrep av iberiaskogsnegler, frister ikke til den store satsingen på å plante. Da kan kanskje dette bildet gi deg motet tilbake.

Read More
Tok Darwin feil?

Han påstod mot slutten av sitt liv, at «antagelig har ingen andre dyr spilt en like viktig rolle i verdens historie som disse lavtstående skapningene». Darwin, 1881. Men stemmer det?

Read More
Gartner Anders Nordrum
Jordbær med hvitløk

Da en våre døtre tok bildet, spurte hun ikke hageeieren om årsaken til at akkurat disse to planteslagene delte bedd, men det skulle vi gjerne visst! Tipper at en eller flere av dere sitter med erfaringer - eller kanskje du sitter på selve fasiten?

Read More
Gartner Anders Nordrum
Den akutte kjøkkenhagen

Han har alltid vært litt forut for sin tid, allmenmedisineren Sigurd Nes. Lenge har han uroet seg over matvareberedskapen i det norske samfunnet. Den er altfor skjør, mener han. Nå tar han bladet fra munnen og sier at flest mulig burde ha en plan for hvordan man kan gjøre om plenen til kjøkkenhage.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Rått om bær!

Kan bær lagres rått? Våre forfedre gjorde det, øst europeere gjør det, men er det forsvarlig? Nå har vi testet lagring av bær på «gamlemåten» og sendt bærene på laboratoriet for analyse. Her kommer resultatene.

Read More
Gartner Anders Nordrum