Når røttene ble lange

Det vet ingen med sikkerhet, men det er ikke mye familielikhet mellom dagens frodige, veldreide, rette og varierte «gulrotfamilie» og med den mer enn 3000 år gamle stamfaren de alle en gang sprang ut fra. Bare en ting er sikkert, og det er at det bokstavelig talt har gått den rette veien.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Rødbete - lettdyrket, næringsrik og lagringsssterk

15. november hentet vi ut den siste rødbeten fra i fjor. 14 måneder etter høsting var den fortsatt fast og fin etter en vinter i mose og en sommer og høst i en pose i kjøleskapet. I dag er det stor vitenskapelig enighet om at rødbeten er en av våre mest næringsrike grønnsaker. Dessuten er den lett å dyrke over hele landet.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Tanker bak beredskapshagen

TvHelse sendte dette innslaget om tankene bak Datsja og beredskapshagen. Sett med våre øyne, en oversiktlig innføring i det vi ønsker å formidle kunnskap om. 200m2 kjøkkenhage er på ingen måte nok, men vil være et viktig bidrag inn i husholdningen.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Tid for å samle vårens så-jord

«Porøs, muldrik og kraftig» var grunnoppskriften på den gode så-jord. Gjerne også «svart mold fra en løvskog» står det i læreboka fra 1909. Helst skulle den sankes nå om høsten, før telen stengte jorden for vinteren. - For så-jorda, den trenger vi jo allerede i februar.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Brenneslevann var jokeren

Ville brenneslevann og gressdekke gi nok plantenæring til Beredskapshagen? Svaret er så langt, et ganske tydelig ja. Vi kan mest sannsynlig fullgjødsle en kjøkkenhage med det som kan samles av gress og brennesle fra veikanter, plen og utmark.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Verdifulle dråper

Urin fra egen kropp - som plantenæring - er verdifull, og er derfor stadig fremme som tema, både blant forskere og hobbydyrkere. I et beredskapshageperspektiv er bruk av gjødselkilden en gylden tanke å ta med seg inn i fremtiden.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Havets utømmelige gjødselkilde

Tang og tare er «havets muld som blir hagens gull», ble det en gang sagt. De overdådige mengdene tang og tareskog som løsnet og drev i land med høststormene, var en bunnløs gjødselkjeller og tilførsel av organisk materiale til kystbefolkningens ofte sandholdige, skrinne dyrkingsjord. For noen er den det enda - for mange kan den bli det igjen.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Høstkurs i Beredskapshagen

I september tilbyr vi to like kurs i og om Beredskapshagen her hos oss i Valdres. Målet med kurset er å gi en bred innføring i erfaringene fra sesongens drift av hagen, samt  høsting, lagring og forberedelse før vinteren. 

Read More
Gartner Anders Nordrum
Lin - landbasert Omega 3

Omega 3 er en viktig fettsyre - og for barn er det avgjørende for bl.a. hjernens utvikling. Hovedkilden til Omega 3 er fet fisk. I matknappe tider vil linfrø kunne bidra med å dekke mye av behovet. Derfor hadde vi forsøksfelt for lin sommeren 2015.

Read More
Gartner Anders Nordrum
Kjøkkenhagen som matvareberedskap

Vi tror at alle kan lære nok om dyrking, høsting og lagring til å bidra med en betydelig egenproduksjon av grønnsaker - om vi skulle oppleve perioder med redusert mattilgang. Det vi trenger er kunnskap, en plen eller et annet jordstykke, en spade og frø.

Read More
Gartner Anders Nordrum